"Teret poštovanja mjera prenesen na ugostitelje, nemamo pravo da identifikujemo gosta, a on obavezu da pokaže dokument"

Sladaković tvrdi da su ove mjere neustavne, te da je svim zaposlenim u ugostiteljskoj djelatnosti nametnuta obaveza vakcinacije, što nije slučaj u bilo kojoj drugoj djelatnosti. Navodi da, prema saznanjima ovog Udruženja, veliki broj inspektora koji kontrolišu primjenu mjera nije vakcinisan, što predstavlja paradoks. Traže hitan sastanak sa nadležnim ministarstvima

5103 pregleda 8 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

NVO "Udruženje ugostitelja Podgorice" poručilo je da poslovođa i odgovorno lice u ugostiteljskom objektu nema pravo da bilo koga identifikuje, a gosti nemaju obavezu da identifikacioni dokument pokazuju, što je propisano aktuelnim mjerama za suzbijanje koronavirusa koje je donijela Vlada Crne Gore.

U saopštenju Udruženja, koje potpisuje Momo Sladaković. navodi se da je važećim mjerama već duži vremenski period propisana obaveza vlasnika ugostiteljskih objekata da odrede lice odgovorno za poštovanje i kontrolu propisanih mjera u objektu, a da nepoštovanje ove obaveze sa sobom povlači prekršajnu odnosno krivičnu odgovornost kako pravnog lica koje obavlja ugostiteljsku djelatnost, tako i odgovornog lica koje sprovođenje ove kontrole obavlja “na terenu”.

Sladaković postavlja pitanje iz koje zakonske odredbe nadležno Ministarstvo crpi osnov za propisivanje ove obaveze u ovom podzakonskom aktu.

"Koji pravni akt, daje pravo fizičkom licu da legitimiše drugo fizičko lice, zahtijeva od njega bilo koju vrstu ličnog dokumenta ili potvrde sa jedne strane, a sa druge strane propisuje obavezu tog drugog fizičkog lica da ova dokumenta prezentira? Identitet nekog lica može da utvrđuje komunalni policajac (član 9 Zakona o komunalnoj policiji), policijski službenici (član 23 Zakona o unutrašnjim poslovima), inspektori (član 21 Zakona o inspekcijskom nadzoru). Poslovođa u ugostiteljskom objektu nije niti jedno od ovih lica. Samim tim isti nema pravo da bilo koga identifikuje", kazao je Sladaković.

Ističe da ovo dovodi do situacije da gosti mogu da prezentuju tuđu potvrdu, što poslovođa nema pravo da provjerava.

"Na ovaj način je time sav teret poštovanja mjera od strane stanovništva u ugostiteljskim objektima prenesen je na ugostitelje, što je prije svega nezakonito, pa samim tim i neustavno."

Neustavnost, tvrdi Sladaković, proizilazi i iz činjenice da je svim zaposlenim u ugostiteljskoj djelatnosti ovim mjerama nametnuta obaveza vakcinacije, što nije slučaj u bilo kojoj drugoj djelatnosti.

"Na ovaj način isti su diskriminisani u odnosu na sva ostala zaposlena lica i njihovo ljudsko pravo da odaberu da li će se vakcinisati povlači sa sobom uskraćivanje prava na rad, zagarantovanog Ustavom Crne Gore. Prema saznanjima ovog Udruženja, veliki broj inspektora koji kontrolišu primjenu covid mjera nije vakcinisan, što predstavlja paradoks sam po sebi. Takav je slučaj i kod većine zaposlenih u javnoj upravi", navodi Sladaković u saopštenju.

Postavlja pitanje kako neko ko ne poštuje mjere može da ih kontroliše, te kažnjava drugo lice zbog nepoštovanja istih.

Mišljenje Udruženja ugostitelja Podgorice je, navodi Sladaković, da mjere Ministarstva zdravlja moraju obavezivati i zaposlene u drugim granama privrede, a posebno u javnoj upravi, a da se iste, ukoliko je to neprimjenljivo, moraju ukinuti.

U Udruženju su stava da mjere kojima se zabranjuje rad ugostiteljskih objekata u kojima se održavaju svadbena, rođendanska i druga veselja treba takođe ukinuti. jer je ovim objektima bio dozvoljen rad kada je bilo aktivno oko 10.000 slučajeva.

"Suština primjene mjera Ministarstva zdravlja i potenciranju vakcinacije ne smije biti ograničavanje rada ugostiteljske privrede u svakoj mogućoj situaciji, već je neophodno uticati na stanovništvo da se vakciniše u što većem procentu i kontrolisati upravo poštovanje mjera od strane stanovništva. Smatramo da je upravo to obaveza i zadatak nadležnih inspekcijskih službi, pa se kovid mjerama taj zadatak i obaveza ne smije delegirati zaposlenima u ugostiteljstvu", navodi Sladaković.

Poručuje da ukoliko lica ne poštuju kovid mjere koje se odnose na posjedovanje kovid potvrde inspektori moraju imati obavezu da im izriču prekršajne naloge ili pokreću druge postupke, "a ne ugostiteljima kojima su u toj situaciji ruke apsolutno vezane".

Smatraju i da je zabrana proslava novogodišnjih i božićnih praznika na trgovima, ukoliko se poštuje socijalna distanca i nosi maska, neosnovana, jer su one na otvorenom.

Udruženje stoga traži hitan sastanak sa predstavnicima Ministarstva zdravlja, Ministarstva finansija i socialnog staranja, Ministarstva ekonomije, kao Uprave za inspekcijske poslove.

"Ukoliko do tog sastanka ne dođe u najkraćem mogućem roku, ili taj sastanak ne urodi plodom, obavještavamo javnost i sve nadležne, naprijed pomenute, organe da ćemo pozvati svoje članstvo da postupaju po slovu Zakona, a da se ogluše o nezakonita i neustavna podzakonska akta, koja pogađaju isključivo ugostiteljsku i turističku privredu", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: