HRA: Najteži zločini nad novinarima i dalje nekažnjeni

Iz Akcije za ljudska prava podsjećaju da su svi ubijeni ili napadnuti novinari i književnik Jevrem Brković pisali o organizovanom kriminalu i navodnim vezama vrha vlasti s organizovanim kriminalom u Crnoj Gori
0 komentar(a)
HRA, Akcija za ljudska prava, Foto: Printscreen
HRA, Akcija za ljudska prava, Foto: Printscreen
Ažurirano: 02.11.2017. 13:55h

Na Međunarodni dan za okončanje nekažnjivosti zločina protiv novinara, najteži zločini protiv novinara u Crnoj Gori do danas nijesu djelotvorno istraženi i kažnjeni, kazali su iz Akcije za ljudska prava (Human Rights Action – HRA) i apelovali na sve, koji to mogu, da ostvare uticaj da počinioci i nalogodavci tih zločina ne ostanu nekažnjeni.

Iz HRA podsjećaju da su svi ubijeni ili napadnuti novinari i književnik Jevrem Brković pisali o organizovanom kriminalu i navodnim vezama vrha vlasti s organizovanim kriminalom u Crnoj Gori.

Već trinaest godina, kako napominju, nije rasvijetljeno ubistvo Duška Jovanovića, glavnog i odgovornog urednika dnevnog lista "Dan", a jedanaest godina ubistvo Srđana Vojičića, koji je stradao štiteći Brkovića, koji je bio meta fizičkog napada.

HRA je, ističu, u izvještaju ”Nerasvijetljeno ubistvo Duška Jovanovića – pitanja bez odgovora”, koji je objavljen prošle godine povodom dvanaest godina tog ubistva, zaključila da istraga nije djelotvorno sprovedena, da su mnoga pitanja ostala nerazjašnjena i apelovala na nadležne da angažuju inostranog stručnjaka da preispita dosadašnju istragu, ali to do danas nije učinjeno.

Takođe, iako je prošlo deset godina od pokušaja ubistva novinara Tufika Softića 2. novembra 2007. godine, napadači i nalogodavci još uvijek nijesu pronađeni.

"Istraga pokušaja ubistva novinara Softića iz 2007. godine je obustavljena, a Osnovni sud u Podgorici je nedavno (20.10.2017) utvrdio da je država prekršila njegova ljudska prava jer nije djelotvorno istražila taj napad. Sud je u prvostepenoj presudi utvrdio da državno tužilaštvo i policija nisu preduzeli mjere u skladu s minimalnim evropskim istražnim standardima, konkretno, da je prethodni istražni period trajao gotovo sedam godina, od čega nije preuzeta nikakva radnja pet godina i šest mjeseci. Istraga je obustavljena nakon godinu dana i tri mjeseca, a državni tužilac nije našao za shodno da sasluša žrtvu gotovo sedam godina od napada. Takođe, od tri osobe koje je žrtva označila policiji kao sumnjive, državni tužilac je tek nakon sedam godina saslušao dvojicu, treći nije nikada saslušan. DNK analiza bejzbol palica kojima je žrtva pretučena urađena je tek šest godina od pronalaska palica, a pri tom nije izuzet DNK materijal napadača"; ističu iz HRA.

Istraga drugog napada na Softića, aktiviranja eksplozivne naprave pred njegovom kućom 2013. godine nije zvanično obustavljena, ali Softić nije obaviješten da su u toj istrazi preduzimane bilo kakve nove radnje, dodaju iz HRA. Zastarjelost krivičnog gonjenja, kako su kazali, nastupa 11. avgusta naredne godine.

"Prethodno je bez rezultata obustavljena istraga teške tjelesne povrede novinara Mladena Stojovića u njegovom stanu u Baru 2008. godine, prebijanje direktora Vijesti Željka Ivanovića 2007. godine nije uvjerljivo procesuirano, počinioci paljenja tri automobila dnevnog lista Vijesti 2011. i 2014. nisu otkriveni, a prijetnje smrću novinarki Vijesti Oliveri Lakić nisu kažnjene", napominju iz Akcije za ljudska prava.

Prilikom protesta u oktobru 2015. godine, dodaju, zabilježeno je nekoliko fizičkih napada na novinare, od kojih je jedan, od ukupno tri napada policajaca na urednika portala IN4S Gojka Raičevića, dokumentovan i video snimkom. Nijedan od napada na Raičevića, kako napominju, do danas nije istražen.

HRA je, kako podsjećaju, prošle godine na Međunarodni dan za okončanje nekažnjivosti zločina protiv novinara objavila izvještaj „Procesuiranje napada na novinare u Crnoj Gori“ (dostupan na: http://www.hraction.org/wp-content/uploads/IZVJESTAJ-Procesuiranje_napada_na_novinare_02-11-2016.pdf) u kome je predstavljeno 55 napada na novinare u Crnoj Gori i njihovo procesuiranje od 2004. godine. Do tada je bila rasvijetljena trećina ovih napada, a danas, godinu dana kasnije, stanje je nepromijenjeno.

Još uvijek je, ističu, aktuelna prošlogodišnja izjava izvršne direktorice HRA Tee Gorjanc-Prelević:

”Do sada, nažalost, ni evroatlantske integracije Crne Gore nisu dovele do napretka u istragama najtežih slučajeva ubistva i napada na novinare i ti neistraženi napadi postaju obilježje državnog sistema. Zbog nespremnosti državnog tužilaštva da preispita nedjelotvorne istrage, teret velikih očekivanja je ponovo na novoosnovanoj Komisiji za praćenje istraga napada na novinare”.

Komisija za praćenje istraga napada na novinare obrazovana je 23. septembra 2016. godine, a kako navode iz HRA, do sada je održala 11 sjednica, usvojila dva izvještaja i predala ih Vladi Crne Gore, koja se 1. juna ove godine upoznala sa njima. Do danas ni jedan izvještaj Komisije nije objavljen.

Kako podsjećaju iz HRA, Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila je 2. novembar za ”Međunarodni dan za okončanje nekažnjivosti zločina protiv novinara” rezolucijom A/RES/68/163. Ovom rezolucijom se države članice UN pozivaju da primjene krajnje mjere kojima bi se suprotstavile postojećoj kulturi nekažnjivosti. Datum je izabran u znak sjećanja na ubistvo dva francuska novinara u Maliju 2. novembra 2013. godine.

Rezolucija osuđuje sve napade i nasilje nad novinarima i medijskim radnicima. Njome se od država članica UN zahtijeva da preduzmu sve što je u njihovoj moći da spriječe napade na novinare i medijske radnike i obezbijede odgovornost, privedu pravdi izvršioce zločina i osiguraju žrtvama pristup odgovarajućim pravnim ljekovima. Ona poziva države da promovišu bezbjedno i podsticajno okruženje za novinare da svoj posao obavljaju nezavisno i bez neprimjerenih uticaja.

Bonus video: