Ćulafić: Bratić se bavi nezakonitim smjenama umjesto gradnjom škola i vrtića

DPS pozvao ministarstvo da građanima kaže koji su to poslovi važniji od nastavka neophodne izgradnje škola i vrtića u Podgorici

3013 pregleda 12 komentar(a)
Ćulafić, Foto: DPS
Ćulafić, Foto: DPS

Niz diskreditirajućih poteza Ministarstva prosvjete, kulture, nauke i sporta ima direktne posljedice na kvalitet obrazovanja u Crnoj Gori i pravo djece na nesmetano školovanje bez političkih uticaja i tenzija, kazao je odbornik Demokratske partije socijalista (DPS) u Skupštini Glavnog grada Stefan Ćulafić.

"Umjesto da resurse i planirani budžet iskoristi za izgradnju neophodnih i ranije započetih vrtića i škola u Podgorici, resorna ministarka Bratić je u dosadašnjem mandatu, svoj ideološki i vjerski potencijal usmjerila ka nezakonitoj smjeni preko 500 direktora, pomoćnika direktora osnovnih i srednjih škola i vrtića", saopštio je Ćulafić.

Glavni grad je, kako je kazao, za razliku od "neefikasnog postupanja aktuelne Vlade", koja je "zaustavila strateški razvoj i napredak cjelokupnog društva", u 2019. i 2020. kroz svoje projekte u partnerstvu sa prethodnom Vladom realizovao značajne projekte. "Među njima su vaspitno-obrazovne institucije, kao što su Srednja mješovita škola u Golubovcima, rekonstrukcija Gimnazije “Slobodan Škerović”, zatim vrtiće na Starom aerodromu i Zagoriču. Takođe, započeta je izgradnja vrtića u Bloku VI, gde je zemljište – u vrijednosti trećine ukupne investicije u iznosu od 660.000 eura – ustupio Glavni grad Podgorica, a potom i novi objekat u Staroj Varoši, ustupivši joj svoje prostorije", dodaje odbornik DPS-a.

Evidentno je, smatra on, da resor prosvjete od formiranja nove Vlade nije djelovalo u javnom i interesu djece i mladih, čemu, kako navodi Ćulafić, u prilog govori i nedavni Izvještaj Evropske komisije. "Izostanak odgovornosti, nepoštovanje nadležnosti i izmještanje javnog interesa na partijski od strane rukovodilaca iz ministarstva, ogleda se u činjenici da su zaustavljeni projekti proširenja školskih kapaciteta i vrtića u naseljima Tološi, Zlatica, City kvart i Tuški put", navodi on.

DPS je pozvao nadležno ministarstvo da građanima saopšti koji su to poslovi važniji od nastavka neophodne izgradnje škola i vrtića u Podgorici.

"Treba imati na umu da razvoj ličnosti učenika naročito dobija na značaju u socijalno, politički i ekonomski turbulentnim vremenima, koje aktuelna vlast permanentno kreira. Ovakve društveno-ekonomske okolnosti, po pravilu, dovode do velikih promjena u sistemu vrijednosti u društvu. Ne bi bilo dobro da nove generacije uče, da na uštrb njihovih neizgrađenih škola, vrtića i bezbjednih saobraćajnica koje mjesecima razrovane čekaju na konačnu realizaciju, samozvani stručnjaci Vlade suficit u budžetu proglase pozitivnim reformskim pomakom. Sasvim sigurno da bi to u razvijenim ekonomijama drugih država bilo označeno kao prilično neprimjerena dječija igra", zaključuje Ćulafić.

Bonus video: