Zenka: Udruženim snagama iskorijeniti ugovorene i prisilne brakove

Ministar je istakao je da je praksa dječjih, ranih i prisilnih brakova zasnovana na strukturnim nejednakostima i diskriminaciji, smatrajući da su siromaštvo, nesigurnost ili nizak nivo obrazovanja, kao i prihvaćena kulturna praksa osnovni razlozi za ovu izrazito negativnu pojavu
55 pregleda 0 komentar(a)
Mehmed Zenka, Foto: Ministarstvo za ljudska i manjinska prava
Mehmed Zenka, Foto: Ministarstvo za ljudska i manjinska prava
Ažurirano: 02.11.2017. 13:38h

Kao po običaju, ugovoreni brakovi su i prisilni, poručio je ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka, otvorivši završnu konferenciju projekta “Sprječavanje ranih prisilnih brakova među ranjivim grupama”.

Zenka istakao je da je praksa dječjih, ranih i prisilnih brakova zasnovana na strukturnim nejednakostima i diskriminaciji, smatrajući da su siromaštvo, nesigurnost ili nizak nivo obrazovanja, kao i prihvaćena kulturna praksa osnovni razlozi za ovu izrazito negativnu pojavu.

"Ulaskom u ovakvu zajednicu, djetetu se oduzima djetinjstvo, mogućnost da se obrazuje i svaka dalja prilika za razvoj i napredak. Ubrzo dijete postaje roditelj djetetu," rekao je Zenka i dodao da na taj način dijete podiže dijete, te da se često opravdanja za to nalaze u tradicionalnom kontekstu. Prema ministrovim riječima, tradicija ima svoje lice i naličje.

"Rani prisilni brakovi predstavljaju ozbiljno kršenje prava deteta i rodno zasnovanu diskiminaciju i ne bi trebalo da opstaju u modernim društvima. Sami podaci UNICEF-a da 20 odsto romskih djevojčica sklopi brak prije svoje petnaeste godine, a 30 odsto mladića iz ove populacije između šesnaeste i osamnaeste godine govore da nema mjesta ležernosti, jer je stanje itekako alarmantno", rekao je Zenka.

Ne tako davno, par decenija unazad, ovaj negativni fenomen nije bio prisutan samo u romskoj populaciji, već i različitim kulturama, religijama i narodima. Ipak, emancipacija žena ima učinka, zaključio je Zenka i dodao da je potrebno udružiti zajedničke napore da se problem iskorijeni ili makar svede na minimum i kod romske populacije.

Kako podsjećaju iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava, Vlada Crne Gore preko tog resora, Ministarstva unutrašnjih poslova, Kancelarije za borbu protiv trgovine ljudima, Centara za socijalni rad u saradnji lokalnim samouprava i nevladinim organizacijama organizovano sprovodi obuke o informisanosti po ovom pitanju. Ministarstvo, dodaju, godine sprovodi kampanje u crnogorskim opštinama među romskom i egipatskom populacijom u cilju osvijetljavanja ovog problema i podizanja nivoa svijesti.

Zenka je konstatovao da su brži i zadovoljavajući rezultati dosežni u četiri koraka - jačanjem svijesti o važnosti obrazovanja, boljim programima podrške ekonomskog osnaživanja žena iz romske zajednice, sistemskom podrškom potencijalnoj žrtvi prisilnog braka i, najvažnije, uključenošću svih društvenih resursa u cilju zajedničkog djelovanja.

"Jer čovjek nikad nije viši nego kad klekne da bi pomogao djetetu", zaključio je Zenka svoje izlaganje citirajući čuvene riječi Abrahama Linkolna.

Na konferenciji svoja obraćanja imali su i Mariz Davije, šefica Misije OEBS-a u Crnoj Gori, Aleksandar Vulić ispred stalne Misije Francuske pri OEBS-u, te Žan-Žak Forte ispred Ambasade Francuske u Crnoj Gori.

Bonus video: