"Ministarstvo i Sindikat prosvjete na istoj strani u rješavanju problema zaposlenih"

Glavna tema sastanka bilo unaprjeđenje uslova rada prosvjetnih radnika i svih zaposlenih u prosvjeti, koji se prevashodno odnose na poboljšanje njihovog ekonomskog i pravnog statusa

3798 pregleda 7 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Sindikat prosvjete
Sa sastanka, Foto: Sindikat prosvjete

Sindikat prosvjete i Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta (MPNKS) treba da budu i jesu na istoj strani, kao ravnopravni partneri u rješavanju svih problema prosvjetara, zaključeno je na jučerašnjem sastanku delegacije tog resora i Sindikata prosvjete.

Ministarka Vesna Bratić je, zajedno sa državnom sekretarkom Milicom Kadović i državnim sekretarom Damjanom Ćulafićem, održala sastanak sa predsjednikom Sindikata prosvjete Radomirom Božovićem, predsjednikom Gradskog odbora Podgorica Jovanom Draškovićem i Stankom Vukčević.

Iz sindikata je saopšteno da je glavna tema sastanka bilo unaprjeđenje uslova rada prosvjetnih radnika i svih zaposlenih u prosvjeti, koji se prevashodno odnose na poboljšanje njihovog ekonomskog i pravnog statusa.

Bratić je, kako se navodi, istakla je da je osnovni cilj sastanka saradnja sa Sindikatom prosvjete, u smislu donošenja konkretnih zaključaka i rješenja koja će imati pozitivan ishod i donijeti dobrobit zaposlenima u prosvjeti.

„Prosvjeta u svojoj biti ne predstavlja samo profesiju, već poziv koji podrazumijeva činjenicu da prosvjetni radnici nemaju radno vrijeme, i to mora posebno da se vrednuje. Prosvjeta je stub društva, a cilj ove Vlade jeste izgradnja društva znanja, što je osnovni preduslov za stvaranje zdravog društva“, naglasila je ministarka, kako je saopšeno iz sindikata. Dodala je da u tom pogled sindikat ima punu podršku MPNKS za obraćanje i komunikaciju sa ostalim predstavnicima Vlade i ministarstava relevantnih za ovu oblast.

Državna sekretarka u MPNKS Milica Kadović izrazila je spremnost Ministarstva da pomogne prosvjetnim radnicima, naglasivši da je do sada svaki predlog Sindikata prosvjete usvojen, pa na takvim osnovama treba graditi i buduću saradnju.

„Sindikat prosvjete je, prije svega, socijalni partner Ministarstva, koji bi trebalo da upoznaje Ministarstvo sa problemima u prosvjetnom sistemu iz svog ugla, kako bismo zajednički djelovali i rješavali iste“, rekla je Kadović.

Novoimenovani predsjednik sindikata Radomir Božović zahvalio se u ime sindikata na prilici da na ovom nivou razgovara o konkretnim problemima radnika, ali i konstruktivnim predlozima koje sindikat ima za njihovo rješavanje. Oni se odnose na formiranje nove Radne grupe koja će raditi na izmjenama Granskog kolektivnog ugovora, a koje se tiču promjene koeficijenata za higijeničarke, dodjele jubilarnih nagrada i naknade za prevoz prosvjetnim radnicima. Naglasili su da su zarade prioritet i da će se najavljenim povećanjem zarada u zdravstvu stvoriti preveliki jaz između prosvjete i zdravstva, te da je, shodno tome, neophodno pronaći način da prosvjetni radnici budu adekvatno plaćeni za svoj rad.

"U fokusu razgovora bio je i problem koji se odnosi na smanjenu normu časova u osnovnim muzičkim školama, a iskazana je i podrška Ministarstva u pravcu smanjenja norme u Gimnaziji i srednjim stručnim školama, kao i u pogledu prijema direktora u radni odnos (izjašnjavanje i evaluacija mišljenja nastavničkog vijeća)", dodaje se u saopštenju.

Takođe, jedan od konstruktivnih predloga na sastanku, kako navode iz sindikata, bio je i zahtjev da MPNKS posreduje u realizaciji potrebe da direktori škola pozivaju predsjednike sindikata škola da prisustvuju sjednicama Školskog odbora, kako bi se saradnja i razmjena informacija između MPNKS i Sindikata prosvjete intenzivirala na različitim nivoima, počev od nivoa školske ustanove. Dogovoreno je formiranje radne grupe koja će se baviti svim tekućim problemima u prosvjeti, kao i normativima.

"Obostrani zaključak je da Sindikat prosvjete i Ministarstvo treba da budu i jesu na istoj strani, kao ravnopravni partneri u rješavanju svih problema prosvjetara", zaključuju iz Sindikata prosvjete.

Bonus video: