Mještani Kraljskih Bara podsjetili institucije da problemi u tom selu nijesu još riješini

"Pored spornih dokumenata, elaborata, dozvola i radova kojih nije ni bilo u proteklih 10 godina, mještane čudi odnos države prema svojim građanima i državnom vlasništvu"

3643 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Sa još jednog protestrnog okupljanja zbog gradnje malih hidroelektrana (mHE), mješani Kraljskih Bara podsjetili su javnost i nadležne institucije da njihov problem nije riješen. Naprotiv, poručili su, problem je dalje je aktuelan, „iako javnost Crne Gore možda misli da su svi problemi oko mHE riješeni“

"Koncesioni ugovor za izgradnju MHE u našem selu i dalje nije raskinut, iako su mještani još prije godinu i po poslali svim državnim organima sve dokaze i činjenice o ovom štetnom poslu koji direktno utiče na osnovna ljudska prava - pravo na zdravu životnu sredinu i pravo na vodu. U ovom kraju, kao i u bilo kojem drugom kraju Crne Gore, bez vode nema života, pa mještane čudi namjera države da, kroz ovakve projekte, „natjera“ mještane na iseljenje. Pored spornih dokumenata, elaborata, dozvola i radova kojih nije ni bilo u proteklih 10 godina, mještane čudi odnos države prema svojim građanima i državnom vlasništvu. Čudi sporo rješvanje gorućih problema ovog kraja i Parka prirode "Komovi" u kolašinskoj opštini", poručeno je sa skupa.

Kako su tvrde mještani, „i pored svih dopisa i prijave o krađi vodotoka za koji koncesionaru nije izdata ni jedna dozvola, državni organi još ćute“. Sa porotesta je poručeno „da izgleda kao da se svi ograđuju od tog posla i odgovornosti“

"Ćuti i Osnovno državno tužilaštvo iz Kolašina.Već 14 mjeseci "ne može" da utvrdi da jedan vodotok, za koji je predata krivična prijava, ne pripada drugom vodotoku, na koji glasi koncesija, te da nema nikakve veze sa koncesionim vodotokom, što je osnov za pokretanje istrage protiv koncesionara. Samo po osnovu činjenica i stanju na terenu o radovima na vodotoku Čestogaz, a što veoma brzo može biti potvrđeno od nadležnih državnih institucija, tužilaštvo i država može lako da utvrdi pogrešne i loše namjere koncesionara oko ovog posla, te ući u raskid dozvola i koncesija", tvrde u Kraljskim Barama.

Kao na svim prethodnim protestnim skupovima, zatražili su od od države da pod hitno raskine koncesioni ugovor i sve dozvole za izradnju mHE u ovom kraju, uklanjanje svih cijevi i materijala, kao i vraćanje u prvobitno stanje vodotok Čestogaz. Mještani Kraljskih Bara zajtijevaju i procesuiranje "odgovornih za krađu prirodnog dobra vode". Ponovo su poručili da ne daju "ni kap" svojih rijeka.

Bonus video: