Tri decenije od granatiranja starog grada Dubrovnika

Prošlogodišnje istraživanje javnog mnjenja o stavovima crnogorskih građana, koje su sproveli Centar za građansko obrazovanje (CGO) i Akcija za ljudska prava (HRA) o ratovima na prostoru bivše Jugoslavije pokazuju da 83 odsto ispitanika prepoznaje napad na Dubrovnik kao ratni zločin

4948 pregleda 34 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Danas se navršava 30 godina od granatarinja starog grada Dubrovnika od strane pripadnika JNA sa teritorije Crne Gore.

Opsada je počela 1. oktobra 1991. godine, dok je u granatiranju Starog grada 6. decembra ubijeno najviše ljudi. Tada je spaljena biblioteka Međunarodnog univerzitetskog centra sa oko 20.000 naslova i oštećene su mnoge zgrade u gradu koji je 1979. godine uvršten na listu svjetske kulturne baštine UNESCO.

Tokom opsade je stradalo 19 osoba, a oko 60 ljudi je lakše ili teže ranjeno. Među stradalima je i dvadesetdvogodišnji Pavo Urban, koji je u toku granatiranja fotografisao na glavnoj dubrovačkoj ulici Stradunu.

Urbanovih posljednjih 12 fotografija koje dočaravaju stradanje naroda se čuvaju u Umjetničkoj galeriji u Dubrovniku.

Penzionisani general JNA Pavle Strugar i bivši admiral JNA Miodrag Jokić su osuđeni na sedam i sedam i po godina od strane Haškog tribunala za napade na civile i protivpravne napade na civilne objekte zbog granatiranja gradskog jezgra, međutim prijevremeno su puštena na liječenje na slobodi.

Strugar je takođe osuđen i zato što ništa nije uradio da zaustavi napad 6. decembra 1991. kad je to mogao i trebalo da uradi, niti je kasnije obezbijedio da izvršioci budu kažnjeni.

Pjesnik i prevodilac Milan Milišić, po nacionalnosti Srbin, a rođen u Dubrovniku je takođe stradao od granatiranja u svojoj kući.

Prošlogodišnje istraživanje javnog mnjenja o stavovima crnogorskih građana, koje su sproveli Centar za građansko obrazovanje (CGO) i Akcija za ljudska prava (HRA) o ratovima na prostoru bivše Jugoslavije pokazuju da 83 odsto ispitanika prepoznaje napad na Dubrovnik kao ratni zločin.

Centar za tranzicijsku pravdu objavio je video uoči tridesete godišnjice, a u okviru online kampanje obilježavanja mjesta i datuma stradanja u postjugoslavenskim ratovima.

Video "Spomenici na nišanu" donosi svjedočanstva o razaranju istorijske jezgre Starog grada pod zaštitom UNESCO-a, koje je - kako se navodi u presudama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) - predstavljalo napad ne samo na istoriju i baštinu Hrvatske i regije, već i na kulturnu baštinu cijelog čovječanstva.

Bonus video: