DPNCG: Vlade odgovorne za neistražene napade na novinare

Većih pomaka u istragama nema ni nakon formiranja Komisije za istrage napada na novinare koja je koncipirana tako da zaista nema nikakvu moć, sem da ukazuje na propuste istražnih organa, ističe Mila Radulović, generalna sekretarka DPNCG
57 pregleda 0 komentar(a)
Su Kej Braun, Vijesti, Mihailo Jovović, Željko Ivanović, Foto: Savo Prelević
Su Kej Braun, Vijesti, Mihailo Jovović, Željko Ivanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 02.11.2017. 12:02h

Društvo profesionalnih novinara Crne Gore (DPNCG) podržava kampanju Međunarodne federacije novinara, kojom se vlade pozivaju na odgovornost zbog nerazjašnjenih napada i ubistva novinara, kazala je Mila Radulović, generalna sekretarka DPNCG.

Kako je Radulović podsjetila, danas je Međunarodni dan borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima, kada se potencira ovo pitanje koje bi svakodnevno trebalo da bude u fokusu pažnje s obzirom na važnost novinarske profesije, koja treba da bude u službi javnog interesa.

Kao i u svijetu i Evropi, ističe ona, i u Crnoj Gori je 90 odsto napada na novinare neriješeno, a većih pomaka nema ni nakon formiranja Komisije za istrage napada na novinare koja je koncipirana tako da zaista nema nikakvu moć, sem da ukazuje na propuste istražnih organa.

"Policija i tužilaštvo međutim to ignorišu, a posljedica svega je načelna politička volja Vlade i neriješeni napadi i ubistvo Duška Jovanovića. Uglavnom je riječ o slučajevima gdje su izvršioci ili naručioci povezani sa djelovima tajne službe i mafije, pa se tužioci i policija previše ne trude da ih istraže. To je jasno iz spisa predmeta, u koje sam kao bivša članica Komisije imala uvid, a gdje činjenice ukazuju da nema napora da se obezbijede materijalni dokazi za “operativna saznanja” o izvršiocima zločina i napada", kazala je Radulović.

Komisija se, ističe ona, i u ovom mandatu bavi slučajem ubistva Duška Jovanovića, napadom na novinara Tufika Softića i slučajevima napada na novinare i imovinu redakcije “Vijesti”. Takođe, Komisija se bavi i napadom policije na novinare tokom protesta 17. i 24. oktobra prošle godine i slučajem kamenovanja prostorija televizije Pink, te slučajem istraživača Jova Martinovića, osumnjičenog za krivično djelo organizovanog kriminala.

"U prethodnom mandatu ona je počela slučaj Jovanovića, Softića, napad na direktora dnevnog lista “Vijesti” Željka Ivanovića, objedinjeni slučaj novinarke Olivere Lakić, paljenje vozila dnevnika “Vijesti”, napad na urednika “Vijesti” Mihaila Jovovića i fotoreportera Borisa Pejovića, napad na novinara Mladena Stojovića, slučaj Darka Ivanovića, eksplozijom pred redakcijom “Vijesti", napad na Jevrema Brkovića, napad Vladimira Bebe Popovića na novinare “Vijesti” Luku Zekovića i Miodraga Babovića", navodi Radulović.

Izuzev predmeta novinarke Lidije Nikčević, koji su istražni organi riješili, a koji je i Komisija ranije otvorila, svi ostali su i dalje aktivni.

Radulović napominje da drugi slučaj napada na Tufika Softića iz 2013. godine, koji je još u izviđaju, zastarijeva 11. avgusta 2018. godine. Slučaj Mladena Stojovića takođe zastarijeva 23. maja naredne godine, kao i slučaj podmetanja eksploziva kod redakcije Vijesti koji zastarijeva 26. decembra 2018. godine.

Kampanja Međunarodne federacije novinara, kako je kazala Radulović, ima za cilj podsjećanje vlada na odgovornost za neistražene napade i činjenice da su zločini usmjereni prema novinarima ostali nekažnjeni.

„Ubistvo je najviši oblik tih zločina, ali svi napadi usmjereni na novinare koji ostaju nekažnjeni moraju se osuditi,“ potencira IFJ.

DPNCG će, ističe ona, u narednom periodu inicirati izmjena zakona u pravcu pooštravanja kazni za napada na novinare i nalaženja načina da regionalnom kampanjom novinari dobiju zaštitu po ugledu na službena lica.

"Za to će trebati jako puno vremena, ali solidarnost i regionalna kampanja mogu uroditi plodom, jer ni jednoj vladi ne odgovara da dobijemo ovakav stepen zaštite", rekla je Radulović.

Osnovni sud u Podgorici nedavno je, kako je kazala, nepravosnažno presudio da je država sprovela nedjelotvronu istragu u slučaju Tufika Softića, koji je član Upravnog odbora DPNCG za napad koji se desio još 1.novembra 2007.godine.

"Uskoro se očekuje i odluka Ustavnog suda po tužbi Softića u ovom slučaju, pa se nadamo makar tim prvim pomacima da će pravosuđe i treća grana vlasti,Ustavni sud CG, ozbiljnije shvatiti slobodu informisanja, zaštitu novinara i te profesije koja je od javnog značaja", navodi Radulović.

Sljedeće godine se, podsjeća, očekuje i novi izvještaj Evropske komisije o napretku Crne Gore, gdje se, kako smatra, nemamo čime pohvaliti kada je u pitanju napredak u istragama napada na novinare, a nakon što je Komisiju Vlada formirala na predlog Evropske komisije.

DPNCG poziva kolege da prijavljuju probleme sa kojima se sreću u poslu, kao i uvrede, prijetnje, napade na mail društva drustvoprofesionalnihnovinara@gmail.com.

Za pravne savjete dostupan je tim advokata i savjetnika DPNCG, a detalji se mogu pogledati na https://dpncg.weebly.com/zascarontita-novinara.html.

Bonus video: