Šehović: Podsticaćemo svaki talenat

Ministar prosvjete je kazao da nijesu talenti ti koji treba da se zahvaljuju predstavnicima Vlade na poklanjanju pažnje, već Vlada njima na radu kojim taj talenat razvijaju i na najbolji način promovišu Crnu Goru
256 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 02.11.2017. 11:44h

Ministar prosvjete Damir Šehović razgovarao je danas sa Nikolinom Milić, učenicom osmog razreda danilovgradske osnovne škole “Vuko Jovović”, koja je pobijedila na nacionalnom takmičenju za najljepše pismo generalnom sekretaru UN, i koja se potom sa pismom plasirala među najboljih deset na međunarodnom takmičenju i uzela status najbolje u Evropi. Sastanku je prisustvovala i njena mentorka Mirjana Rajović, te članica žirija Svetlana Čabarkapa.

Koncept takmičenja je, kako navode iz Ministarstva, takav da se prvo organizuju nadmetanja na nacionalnom nivou, a potom svaka zemlja šalje po jedan rad za međunarodno takmičenje.

"Nadmetanje u Crnoj Gori organizuje Pošta Crne Gore zajedno sa Ministarstvom prosvjete i od ove godine UNDP. Takmičenje na međunarodnom nivou organizuje Svjetski poštanski savez, i u njemu učestvuje nevjerovatnih milion djece iz čitavog svijeta", kazali su iz Ministarstva.

Nikolina je, kako su rekli, govorila o svom radu ne samo u okviru takmičenja, već i u školi, te činjenici da se odlučila da pismo bude posvećeno zaštiti životne sredine, između ostalog, i zato što se tom temom bavila u toku školovanja.

Šehović je kazao da država ima obavezu da vodi računa o svakom talentu i da ga podstiče, uz konstataciju da nijesu talenti ti koji treba da se zahvaljuju predstavnicima Vlade na poklanjanju pažnje, već Vlada njima na radu kojim taj talenat razvijaju i na najbolji način promovišu Crnu Goru.

On je sa Rajović i Čabarkapa razgovarao i o tome da je ovo takmičenje jedna od rijetkih prilika da se promoviše rad djece i mentora u literarnoj oblasti, te da je zato treba iskoristiti. Jezik, književnost i literarna dostignuća, kako je naglasio, moraju zauzeti zasluženo mjesto u sistemu.

"Na kraju sastanka ministar je poručio Nikolini da hrabro, ali i promišljeno donosi važne životne odluke poput izbora srednje škole i fakulteta. Šehović je Nikolini i gospođi Rajović uručio i poklone", zaključuju iz Ministarstva.

Galerija

Bonus video: