Protest taksista u Podgorici: Do petka čekaju odgovor od nadležnih, žele da ih ministri prime na razgovor

"Nerad inspekcija, rapidni rast sive ekonomije, koja je uništila 2021. turističku sezonu, koja je trebalo da nam bude godina oporavka. Želimo da ukažemo da ima 1.500 preduzetnika koje nisu pitali u kakvim uslovima rade",

19634 pregleda 31 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 07.12.2021. 16:32h

Strukovni sindikat taksista Crne Gore odlučio je da do petka sačeka odgovor od nadležnih, kojima su danas uputili zahtjeve, a ukoliko ga ne bude, odlučiće da li će i kako održati novi protest.

Kako su pojasnili danas do 15 časova nisu dobili odgovor na dopis, koji su predali jutros, a ukoliko budu organizovali novi protest, prijaviće ga Ministarstvu unutrašnjih poslova, a u petak će odlučiti da li će ga radikalizovati ili će ga održati isto kao i danas.

U sklopu protestne vožnje članovi Strukovnog sindikata taksista Crne Gore posjetili su Vladu Crne Gore i Ministarstvo finansija, gdje su predali dopis sa zahtjevima za rješenje, zbog, kako navode katastrofalnog stanja.

Taksisti su u 11 časova krenuli od zgrade Uprave prihoda i carina, nakon čega su obišli Ministarstvo finansija i socijalnog staranja i Vladu Crne Gore.

protest taksista
foto: Luka Zeković

Predsjednik Strukovnog sindikata taksista Borislav Pavlović kazao je da su organizovali protest iz više razloga, a jedan je osnovni - da ih novi ministri prime na razgovor.

"Želimo da pokažemo da nas ima, a kako ćemo dalje reagovati vidjećemo. Ne očekujemo da će nas primiti ministri, ako nisu za godinu, ne očekujemo ni da će danas", rekao je on novinarima.

Pavlović je istakao da je razlog protesta situacija u auto taksi prevozu u Crnoj Gori.

"Nerad inspekcija, rapidni rast sive ekonomije, koja je uništila 2021. turističku sezonu, koja je trebalo da nam bude godina oporavka. Želimo da ukažemo da ima 1.500 preduzetnika koje nisu pitali u kakvim uslovima rade", kazao je on.

Pavlović
Pavlovićfoto: Luka Zeković

Pavlović je napomenuo i da je proces fiskalizacije problematičan iz više razloga.

"Prvi je što je Ministarstvo finansija i socijalnog staranja promijenilo 1. juna pravilnik za fiskalizaciju taksi prevoza, čime je obesmišljema i ne funkcioniše zato što nisu pronađeni aparati koji treba da nas povezu sa kasom. Mi koji smo to u roku odradili smo u situaciji da naše kase ne funkcioniši " naglasio je Pavlović.

Pavlović je pojasnio da će danas do 15 časova čekati da li će im se neko od nadležnih obratiti, a tada će i održati Skupštinu na kojoj će odlučiti, koji su im sljedeći koraci.

Jedan od prisutnih taksista Dejan Junčaj kao razloge za proteste navodi nagomilane probleme kao što su neažurnost institucija koje brinu o njima, selektivna fiskalizacija, nemogućnost parkiranja na taksi stajalištima koja taksisti plaćaju te je dodao da ne očekuje boljitak nakon današnjih razgovora dok se "ne parkiraju auta u svoja dvorišta i ne izađe na ulicu".

Taksisti namjeravaju da rutu završe gdje su i počeli, odnosno ispred zgrade Uprave prihoda i carina, gdje će kako kaže Pavlović čekati do 15 časova.

Bonus video: