MPNKS: Crnoj Gori dostupni EU fondovi za nauku vrijedni 95 milijardi eura

Bratić je kazala da je Crna Gora posvećena uključivanju naučne zajednice u najsavremenije projekte u području istraživanja i inovacija

1804 pregleda 3 komentar(a)
Vesna Bratić, Foto: MPNKS
Vesna Bratić, Foto: MPNKS

Crna Gora je pristupila novom sedmogodišnjem okvirnom programu Evropske unije (EU) za istraživanje i inovacije “Horizont Evropa”, kojim će državi biti dostupni fondovi vrijedni 95 milijardi eura, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta (MPNKS).

Iz tog resora su kazali da su međunarodni sporazum o učešću Crne Gore u programu Horizont Evropa potpisale komesarka za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i omladinu Marija Gabriel i ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić.

Navodi se da je pet država Zapadnog Balkana obezbijedilo puni pristup programu EU za istraživanje i inovacije za period do 2027. godine.

“Potpisivanjem međunarodnog sporazuma, našoj naučnoistraživačkoj zajednici, preduzećima koja imaju kapacitet za inovacije, određenom dijelu civilnog društva i lokalnoj samoupravi/javnoj upravi, otvara se mogućnost korišćenja sredstava iz EU fondova za nauku i inovacije, kao i svim drugim zemljama članicama EU”, navodi se u saopštenju.

Iz MPNKS su istakli da učešćem u novom programu crnogorska naučnoistraživačka zajednica ima priliku da nadogradi stečena iskustva iz prethodnog, Horizont 2020 programa.

Bratić je kazala da je Crna Gora posvećena uključivanju naučne zajednice u najsavremenije projekte u području istraživanja i inovacija.

“Sporazum o pristupanju se primjenjuje retroaktivno od 1. januara ove godine i posebno je važno što je Ministarstvo obezbijedilo da institucije iz Crne Gore od početka godine imaju mogućnost učešća u pozivima ovog programa na ravnopravnoj osnovi sa institucijama iz EU27”, rekla je Bratić.

Ona je istakla da je uvjerena da će crnogorski istraživački timovi prepoznati šansu koju nudi program Horizont Evropa i da će u saradnji sa evropskim partnerima pripremiti kvalitetne projektne predloge koji će riješiti aktuelne globalne izazove.

Gabriel je, kako su kazali iz MPNKS, pozdravila prijem Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Srbije i Kosova u program Horizont Evropa.

Gabriel
Gabrielfoto: MPNKS

"Zajedničkim radom možemo privući ulaganja, razvijati ljudski kapital, podržati startapove i stvoriti potrebne uslove za rast. Sprovođenje Agende Zapadnog Balkana i učešće u Horizont Evropa programu imaće veliki uticaj u regionu i cijeloj Evropi”, kazala je Gabriel.

Iz MPNKS su podsjetili da je Vlada na sjednici 26. novembra donijela odluku da će se pridružiti programu Horizont Evropa, prihvatanjem Međunarodnog sporazuma EU i Crne Gore.

Bonus video: