Nikšić: 20 timova učiće o razvoju startup biznisa

„Imamo četiri osnovna prioritetna pravca Strategije pametne specijalizacije, od kojih su tri vertikalna i jedan horizontalan. Vertikalni prioriteti se odnose na poljoprivredu i proizvodnju hrane, energetiku i razvoj energetskog sektora i održivi i zdravstveni turizam, dok je horizontalni prioritetni pravac usmjeren na razvoj ICT tehnologije“, kazao je Drobnjak

2953 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Naredna četiri dana 20 odabranih timova, od 38 koliko se prijavilo, u nikšićkom Inovaciono preduzetničkom centru Tehnopolisu imaće priliku da svoje ideje sa kojima su aplicirali unaprijede, nauče više o svim fazama razvoja startup bizinisa, formalnim procedurama registracije, kao i o uspješnom prezentovanju ideja na putu transformacije ka uspješnom biznisu.

U tome će im pomoći međunarodni mentori, a prema riječima v.d. izvršnog direktora Tehnopolisa, Đorđa Malovića, na raspolaganju će im biti kako sve laboratorije, tako i raspoloživo ljudstvo, kako bi njihove ideje zaživjele.

Radivoje Drobnjak, menadžer za programske aktivnosti u Naučno-tehnološkom parku Crne Gore, kazao je da su se prilikom odabira 20 timova rukovodili vodili ciljevima koji su propisani od strane Strategije pametne specijalizacije, dok su dodatni kriterijumi bili održivi ciljevi Ujedinjenih nacija.

„Imamo četiri osnovna prioritetna pravca Strategije pametne specijalizacije, od kojih su tri vertikalna i jedan horizontalan. Vertikalni prioriteti se odnose na poljoprivredu i proizvodnju hrane, energetiku i razvoj energetskog sektora i održivi i zdravstveni turizam, dok je horizontalni prioritetni pravac usmjeren na razvoj ICT tehnologije“, kazao je Drobnjak.

Kazao je da su zbog stepena njihove inovativnosti prilikom odabira 20 timova imali izazovan posao, kao i da ih raduje činjenica što imaju progres u odnosu na prošlu godinu, kada su u pitanju pristigle ideje.

„Ono što želimo da postignemo je da ideje koje ćemo razvijati tokom kompletnog predakceleracijskog programa budu ideje koje su adekvatne za odgovarajući tržišni momenat i da odgovore ne samo nacionalnim, nego i globalnim izazovima koji su trenutno aktuelni u svijetu“, istakao je Drobnjak.

Tehnopolis startup
foto: Svetlana Mandić

Rukovodilac projekta, Aleksandar Janičić, kazao je da će nakon četvorodnevnog buskampa odabrati šest najboljih timova koji će ući u BoostMeUp program, koji podrazumijava nefinansijsku i finansijsku podršku.

„Dobiće priliku da pet mjeseci rade sa grupom međunarodnih vrlo kvalitetnih mentora na šest ključnih tema za razvoj inovativne ideje, kako bi unaprijedili ideju i prošli put od ideje do njene komercijalizacije, nadamo se na globalnim tržištima, jer se trudimo da kroz ove inovativne biznise pokušamo da kreiramo izvozno orjentisane proizvode i usluge kako bi našu ekonomiju učinili konkurentnijom i kako bi vršili supsticuju uvoza i izvoza, kada je naša zemlja u pitanju“, kazao je Janičić.

Odabrani timovi dobiće i po šest hiljada eura i imaće priliku da na finalnom događaju prezentuje ideje i konkurišu za dodatne nagrade.

Istakao je da je prva generacija korisnika BoostMeUp programa razvila startup-ove i nastavila uspješno da funkcioniše i nakon završetka projekta, a vjeruje da će se to isto dogoditi i sa ovogodišnjim učesnicima.

Nosilac programa, koji sufinansira Ministarstvo ekonomskog razvoja, je Inovaciono preduzetnički centar „Tehnopolis”, a partneri su Naučno-tehnološki park Crne Gore, IT kompanija „Amplitudo” i Crnogorski Telekom.

Dušan Banović, iz Crnogorskog Telekoma, kazao je da je danas, zahvaljujući ovakvim platformama, mnogo lakše da se dođe od ideje do realizacije.

„Smatramo da je ovo pravi put kojim treba da se kreću, ne samo mladi ljudi, nego svi koji imaju inovativne ideje. Ako se vratimo par godina unazad, oni nijesu imali priliku da imaju ovakvu podršku. Tu su i eminentni mentori, razne kompanije i partneri koji dodatno pomažu, tako da smatramo da put od ideje do realizacije nikada nije bio kraći“, kazao je Banović.

Tokom četvorodnevnog programa timovi će učestvovati u brojnim radionicama, meetup-ovima, pratiti predavanja, raditi individualno i u grupama sa renomiranim mentorima i predavačima

Ove godine, program su podržali kompanija Rakuten Viber, kao i startup inkubator Digital Den koji je obezbijedio specijalnu nagrada za najbolje - putovanje u SAD i mogućnost predstavljanja ideja potencijalnim investitorima.

Program je usklađen sa prioritetima S3 nacionalne strategije kojom se potencira novi model ekonomskog razvoja zasnovan na ciljanoj podršci naučno-istraživačkim i inovativnim aktivnostima.

Bonus video: