ASK: I Budimir Aleksić prekršio zakon

Do sada su potvrđene odluke u slučaju poslanika Slavena Radunovića, predsjednika Opštine Tivat Željka Komnenovića, odbornika Pera Radonjića i Gorana Kikovića.

8705 pregleda 9 komentar(a)
Foto: Filip Roganovic
Foto: Filip Roganovic

Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) utvrdila je da je član Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore Budimir Aleksić prekršio Zakon o sprečavanju korupcije, jer nije prijavio udio u “Srpskoj kući”.

Time je Agencija u još jednom slučaju potvrdila pisanje “Vijesti”, koje su krajem maja objavile da više javnih funkcionera nije prijavilo udio u ovom privrednom društvu.

Do sada su potvrđene odluke u slučaju poslanika Slavena Radunovića, predsjednika Opštine Tivat Željka Komnenovića, odbornika Pera Radonjića i Gorana Kikovića.

Zakonom je propisano da je javni funkcioner dužan da prijavi tačne prihode i imovinu u svojim imovinskim kartonima, koji, između ostalog, uključuju i podatke o “akcijama i udjelima u pravnom licu i drugim hartijama od vrijednosti”. Za one koji to ne urade propisana je novčana kazna i do 2.000 eura.

”Srpska kuća” osnovana je 2017. godine a tada je 29 osoba upisano kao vlasnici po 3,44 odsto udjela u ovom privrednom društvu.

Ideju da se formira ovakva institucija podržao je i tadašnji premijer a sadašnji predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić. Donacijom srpske Vlade kupljen je i opremljen poslovni prostor na samoj obali Morače u centru Podgorice i stvoreni uslovi za rad. Vlada Srbije je izdvojila za “Srpsku kuću” oko 3,4 miliona eura.

Agencija je u slučaju Aleksića utvrdila da osim udjela u “Srpskoj kući” nije prijavio ni udio i članstvo u organu upravljanja u Institutu za srpsku kulturu iz Nikšića, kao i kreditno zaduženje od 10.000 eura.

Za kredit je kazao da se radi o nenamjernom propustu, za “Srpsku kuću” je kazao da je jedan od osnivača ali da nije vlasnik ili suvlasnik nepokretnosti. U odnosu na Institut, Aleksić je naveo da nema izvršnu funkciju, niti da prima bilo kakvu nadoknadu.

Bonus video: