Vlade odgovorne ako nema kazni

Posljednjih 11 godina ubijeno 930 novinara, ili prosječno jedan novinar svakog četvrtog dana, 90 odsto slučajeva neriješeno
0 komentar(a)
MEĐUNARODNI DAN BORBE PROTIV NEKAŽNJIVOSTI
MEĐUNARODNI DAN BORBE PROTIV NEKAŽNJIVOSTI
Ažurirano: 02.11.2017. 08:58h

Međunarodna i Evropska federacija novinara (EFJ) pozvale su svoje članice da se priključe kampanji "Endimpunity", koja poziva vlade na odgovornost za nekažnjavanje napada na novinare.

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima - 2. novembra, cilj je i da se javnosti predoče slučajevi teških napada na novinare, koji su ostali nekažnjeni, saopštila je EFJ. Prema podacima UNESCO u svijetu je u posljednjih 11 godina ubijeno 930 novinara, ili prosječno jedan novinar svakog četvrtog dana. Počinioci u 90 odsto slučajeva nisu kažnjeni.

Takva je situacija i u Crnoj Gori, gdje većina napada na novinare nije riješena, kao ni ubistvo Duška Jovanovića. Osnovni sud u Podgorici nedavno je presudio da je vođena nedjelotvorna istraga u slučaju napada na novinara Vijesti i Monitora Tufika Softića, tačno prije deset godina. To je prva vrsta takve presude.

Prema statistici IFJ od početka godine 56 novinara izgubilo je život radeći svoj posao i u 90 posto slučajeva istrage nisu završene. EFJ navodi da je od 2015. u Evropi zabilježeno 12 teških slučajeva neistraženih ubistava novinara. Svi slučajevi uvršteni su u bazu napada na novinare Savjeta Evrope - Platformu za promociju zaštite i sigurnosti novinara Media Freedom Alerts. Napadi na novinare u regionu Zapadnog Balkana bilježe se i prate u Regionalnoj bazi napada na novinare safejournalists.net. Od 2014. do danas u šest zemalja regije (Makedonija, Kosovo, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Crna Gora i Srbija) evidentirano je 380 prijetnji i napada na novinare, uključujući dva pokušaja ubistva, oba u Hrvatskoj.

Bonus video: