Ako ne možemo uticati da pušači ostave cigarete, šta im se može ponuditi kao dio rješenja?

Dugogodišnja istraživanja i zalaganja naučnika dovela su do rješenja kojim je problem sagorijevanja otklonjen

19402 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Pušenje je štetna navika koja ne samo da nanosi štetu pušačima, već i ljudima u njihovoj neposrednoj okolini. Većina nas u okruženju ima nekog prijatelja, prijateljicu ili člana porodice koji je pasionirani pušač i znamo da im nije lako da ostave cigarete. Znajući to, nauka je riješila da uloži svoje snage i resurse kako bi pronašla manje štetnu alternativu cigaretama.

Sagorijevanje predstavlja veći problem nego što pušači misle

Veliki broj naučnih istraživanja doveo je do istog zaključka, sagorijevanje duvana oslobađa više od šest hiljada materija, od kojih je za više od 100 dokazano da su štetne ili potencijalno štetne. Ipak, dugogodišnja istraživanja i zalaganja naučnika dovela su do rješenja kojim je problem sagorijevanja otklonjen. IQOS je bezdimni uređaj koji zagrijava duvan umjesto da ga sagorijeva, pri čemu pruža ukus pravog duvana. Zagrijavanjem duvana IQOS ne oslobađa dim, već aerosol i na taj način proizvodi 95% manje štetnih sastojaka u odnosu na dim iz cigarete, što ne znači nužno i smanjenje rizika od 95%.

Šta je to što IQOS čini manje štetnim u odnosu na klasične cigarete?

Najštetnije supstance koje se oslobađaju prilikom sagorijevanja cigarete, ugljen-monoksid i katran, godinama se talože i vremenom stvaraju komplikacije u organizmu. Sa druge strane, kod zagrijavanja duvana na kome počiva bezdimna IQOS tehnologija, stvara se daleko manji procenat ugljen monoksida, dok katrana i nema, jer se ne vrši proces sagorijevanja.

Pixabay
foto: Pixabay

Korišćenjem IQOS-a, aktivni pušači koji ne žele da se odreknu ove štetne navike, mogli bi najviše da pomognu sebi, time što bi u velikoj mjeri redukovali procenat štetnih materija u svom organizmu, ali bi poštedjeli i nepušače štetnih posljedica istih. A studije su pokazale da je zadovoljstvo osoba koje su potpuno prešle na IQOS uporedivo sa zadovoljstvom osoba koje nastave da puše cigarete.

Riječ nauke

Takođe, važno je znati da IQOS nije uređaj za odvikavanje od pušenja, već je bolji izbor od nastavka pušenja cigareta namijenjen punoljetnim pušačima koji nisu spremi da se odreknu ove loše navike. IQOS nije bez rizika, s obzirom da prilikom zagrijavanja oslobađa nikotin koji izaziva zavisnost, pa je potpun prestanak upotrebe duvanskih i nikotinskih proizvoda najbolji način da se smanje rizici po zdravlje povezani sa pušenjem.