”U PROVJERU KRENUTI BESKOMPROMISNO I NESELEKTIVNO”

U foteljama mnogi sa sumnjivim diplomama

U Crnu Goru godišnje stigne oko 5.000 diploma, najviše sa privatnih ustanova iz Sokoca, Novog Pazara, Brčkog, Niša, Sremskih Karlovaca, te beogradskih privatnih univerziteta

49936 pregleda 130 komentar(a)
”Nije tajna da mnogi sa sumnjivo stečenim diplomama pokrivaju važne funkcije u vlasti”, Foto: Shutterstock
”Nije tajna da mnogi sa sumnjivo stečenim diplomama pokrivaju važne funkcije u vlasti”, Foto: Shutterstock

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta godišnje primi oko 5.000 predmeta koji se tiču priznanja inostranih diploma visokoškolskih ustanova, a najveći broj dolazi iz okruženja.

To su iz resora Vesne Bratić odgovorili na poslaničko pitanje potpredsjednice Skupštine Crne Gore Branke Bošnjak.

Potpredsjednica Skupštine je je MPNKS pitala koliko je u posljednjih pet godina nostrifikovano diploma visokoškolskih ustanoova (osnovne, master, magistarske i doktorske studije), te sa kojih je fakulteta ili univerziteta najviše diploma stiglo.

Iz MPKNS su odgovorili da najveći broj diploma dolazi sa Poslovnog i Pravnog fakulteta Univerziteta MB (Beograd), Fakulteta za menadžment (Sremski Karlovci), Univerzitet Union (Beograd), Departman za pravne nauke i Departman za pedagoško-psihološke nauke Univerziteta Novi Pazar, Visoka škola za uslužni biznis (Sokolac), Učiteljski fakultet (Sremska Kamenica), Visoka zdravstveno-sanitarna škola “VISAN” (Beograd), Visoka škola strukovnih studija za kriminalistiku i bezbjednost (Niš), Internacionalni univerzitet Brčko…

Ove ustanove godinama važe za sporne, jer se kod njih za kratko vrijeme može dobiti diploma.

Bošnjak
Bošnjakfoto: Luka Zeković

”Indikativno je, da ne kažem vrlo simptomatično, da mala Crne Gora godišnje nostrifikuje 5.000 visokoškolskih diploma. Lično, to mi govori da se pod vrlo sumnjivim okolnostima, uglavnom u našem okruženju vrlo lako dolazi do diploma, pa čak i onih o zvanju doktora nauka. Takođe, nije tajna da mnogi sa sumnjivo stečenim diplomama pokrivaju važne funkcije u izvršnoj vlasti, kako na državnom, tako i na lokalnom nivou, a i ima ih i na čelu nekih državnih preduzeća, pa čak postoji sumnja da takvih ima i među mojim kolegama poslanicima”, tvrdi Bošnjak u izjavi za “Vijesti”.

Ona je poručila da se “ovo se ne smije dozvoliti i zato apelujem, a imam saglasnost nadležne ministarke da beskompromisno, neselektivno krenemo u provjeru, ko je, kako i na koji način došao do fakultetske, master i doktorske diplome”.

”Lako je to provjeriti, i tu nam treba pomoć Ministarstva unutrašnjih poslova i podaci granične kontrole, da vidimo koliko je ko zaista u tom vremenu navodnog studiranja boravio van Crne Gore, a i mnoge druge indikatore treba analizirati, jer nedopustivo je da dozvolimo da na neznanje vlada i potre mukotrpan rad i trud svih onih koji su regularno došli do diploma”, ističe Bošnjak.

Prema njenom mišljenju, sama lista visokoškolskih ustanova sa kojih dolazi najviše diploma za nostrifikaciju je vrlo simtomatična.

”…Jer nema državnih fakulteta i univerziteta, već su u top deset raznorazni ‘MB-ovi’, ‘Unioni’, te neki iz Sokoca, Novog Pazara, Brčkog i tako dalje, što samo po sebi dovoljno govori…”, ocijenila je Bošnjak.

Poručuje i da je zajednički zadatak “da ovo ne dozvolimo i da ne obesmislimo znanje, jer su nam puna usta sintagme ‘društvo znanja’”.

”…Pa da zaista tako i bude, a ne da nam oni sa sumnjivim diplomama kreiraju budućnost Crne Gore. Znanje nas jedino i može povesti ka razvoju i cilju da budemo srednje razvijena evropska država, zato ga trebamo cijeniti i imati nultu toleranciju prema kupljenim diplomama. Zato očekujem hitnu reakciju nadležnih u Vladi, da se ovaj sunovrat zaustavi. Tu sam da dam svoj doprinos da se ovo rasvijetli do kraja”, zaključila je potpredsjednica parlamenta.