Kasnio konkurs, pa Bratić mijenjala pravila za "Oktoih"

Zakonom o državnim nagradama propisano je da nagradu dodjeljuje žiri koji imenuje Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta iz reda istaknutih prosvjetnih, naučnih i kulturnih radnika iz Crne Gore

12375 pregleda 13 komentar(a)
Ministarka na dodjeli nagrade “Oktoih”, Foto: Vlada Crne Gore
Ministarka na dodjeli nagrade “Oktoih”, Foto: Vlada Crne Gore

Umjesto u oktobru, konkurs za dodjelu najveće državne nagrade u oblasti obrazovanja “Oktoih” biće raspisan danas, vidi se iz dokumenta koji je juče postavljen na internet stranici Vlade.

Zakonom o državnim nagradama propisano je da nagradu dodjeljuje žiri koji imenuje Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta iz reda istaknutih prosvjetnih, naučnih i kulturnih radnika iz Crne Gore.

Prema dosadašnjem Pravilniku o bližem načinu, postupku i vrednovanju kriterijuma za dodjelu “Oktoiha”, konkurs za ovu državnu nagradu se objavljuje najkasnije do kraja oktobra i traje 30 dana.

To nije učinjeno u tom roku.

Ministarka Vesna Bratić je, međutim, prije dva dana izmijenila Pravilnik tako da se konkurs pokreće u decembru i skraćen je sa 30 na 20 dana.

Bratić je promijenila i član kojim je definisano da žiri odluku o dodjeli nagrade donosi najkasnije do 20. decembra, pa je novi rok 10. januar.

Izmjene Pravilnika objavljene su u jučerašnjem izdanju “Službenog lista”.

Protiv odluke žirija može se pokrenuti upravni spor.

Zakonom o državnim nagradama propisano je da se “Oktotoh” dodjeljuje građaninu ili ustanovi za ostvarene izuzetne rezultate u oblasti obrazovanja i vaspitanja.

Građanin, u smislu ovog Pravilnika, je zaposleni u obrazovno-vaspitnoj ustanovi i građanin sa akademskim zvanjem. Pravno lice, u smislu ovog pravilnika, je licencirana obrazovno-vaspitna ustanova i licencirana ustanova visokog obrazovanja koja ima sjedište na teritoriji Crne Gore.

Svake godine mogu se dodijeliti najviše tri nagrade “Oktoih”. Nagradu tradicionalno uručuje ministar prosvjete 17. januara u Podgorici.

Ministarka je u januaru u vili “Gorica” uručila ovu nagradu profesorici istorije u nikšićkoj Osnovnoj školi “Olga Golović” Snježani Bošković i profesorici francuskog jezika u pljevaljskoj OŠ “Salko Aljković” Ermini Vlahovljak.

”Kao dugogodišnji univerzitetski profesor i sama sam prošla putevima kojima svakodnevno idu prosvjetni radnici. I znam da su puni i izazova, ali i malih i velikih dragocjenih pobjeda. Pored toga što prenose znanje, prosvjetni radnici i vaspitavaju, grade sistem vrijednosti i društva u svojoj učionici, pripremaju za društvene i životne uloge. Upravo takvi profesionalci su Bošković i Vlahovljak”, kazala je na dodjeli Bratić, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Državna nagrada “Oktoih” ustanovljena je 1970. godine i najveće je crnogorsko priznanje za izuzetne rezultate ostvarene u oblasti vaspitanja i obrazovanja, te učeničkog i studentskog standarda.

Agencija za sprečavanje korupcije je u junu saopštila da Ministarstvo nije postupilo po preporukama iz njenog mišljenja, u kojem je utvrđeno ugrožavanje javnog interesa u proceduri dodjele državne nagrade “Oktoih”.

Po prijavi zviždača, Agencija je prethodno donijela mišljenje i utvrdila da “postoji ugrožavanje javnog interesa”, ali i dala dvije preporuke za otklanjanje korupcijskih rizika.

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, sporan je dio Pravilnika o bližem načinu, postupku i vrednovanju kriterijuma za dodjelu državne nagrade “Oktoih” iz 2019, ali i dio koji se tiče izbora članova žirija.

Imajući u vidu da nije postupilo po datim preporukama, Agencija je obavijestila Vladu kako bi, kao organ koji vrši nadzor nad radom ministarstava, preduzela sve potrebne aktivnosti u cilju realizacije datih preporuka. Nije poznato da li je ta aktivnost imala rezultate.

Ugrožavanje javnog interesa, prema Zakonu o sprečavanju korupcije, podrazumijeva povredu propisa, etičkih pravila ili mogućnost nastanka takve povrede koja je izazvala, izaziva ili prijeti da izazove opasnost po život, zdravlje i bezbjednost ljudi i životne sredine, povredu ljudskih prava ili materijalnu i nematerijalnu štetu po državu ili pravno i fizičko lice, kao i radnju koja ima za cilj da se za takvu povredu ne sazna.

Bonus video: