I djeca žive bez grijanja, napolju odavno mrzne

Zgrada godinama služi kao privremeni smještaj za nekoliko porodica, koje tvrde da ne mogu da plate nagomilani dug...
3 komentar(a)
Kolašinski sivi dom, Foto: Dragana Šćepanović
Kolašinski sivi dom, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 02.11.2017. 06:45h

Stanari Doma učenika u Kolašinu ponovo su bez struje, zbog duga od 35.000 eura.

U zgradi koja godinama služi kao privremeni smještaj za nekoliko porodica sa sedmoro djece, nema uslova za grijanje na drva, pa stanari kažu da su u nezavidnoj situaciji.

Stanari ističu da ne mogu da izmire dugovanja i da jesenji mrazevi boravak u nezagrijanim sobama čine nepodnošljivim.

“U ovoj zgradi nema uslova da koristimo šporete na drva. Struja je isključena, pa možete zamisliti kako nam je. Ne znamo više ni čija smo nadležnost, ni ko bi trebalo da izmiri dug koji se decenijama gomilao. Ipak, treba povesti računa o nama i našoj djeci, jer mi nijesmo od volje, već od muke ovdje. Da smo imali svoj krov nad glavom, ne bismo bili u Domu“, kaže jedan od stanara zgrade koju Kolašinci zovu “sivi dom”.

Dom je opštinsko vlasništvo, ali lokalna uprava minule tri i po godine nije odlučivala o tome ko će biti smješten u njemu.

To su, kako objašnjava sekretar za finansije Goran Rakočević, činili državni organi, ignorišući Opštinu.

“Ne znam koliki je dug, niti kako je napraljavljen, mi ga ne priznajemo. Stanari tog objekata su izmanipulisani od onih koji su ih smjestili u objekat, a sada ne vode računa o njihovim uslovima za život. Niko nije kontaktirao lokalnu upravu ni tražio dozvolu ili bar sugestiju za smještanje tih nevoljnika u Dom učenika. Naravno da ne mislim da treba zatvarati oči pred djecom koja su u toj situaciji, ali postoje službe čija ona treba da budu prevashodna briga”.

Rakočević: EP dala struju pred izbore

U oktobru prošle godine, Elektroprivreda je i pored duga od 27.000 eura dozvolila da se objekat priključi na mrežu. To su učinili “imajući u vidu namjenu objekta”.

Prije toga, stanari su bili skoro dva mjeseca bez struje, a ni Opština ni Centar za socijalni rad nijesu pokazali namjeru da izmire dug.

“Prošle godine, pred parlementarne izbore, EPCG je uključila struju i to su obrazložili humanošću. Nadam se da stanari tog objekta neće čekati do lokalnih izbora u maju da EPCG ponovo pokaže svoju 'humanost'”, kaže Rakočević

Bonus video: