Štajnamjer odlikovao Kalača njemačkim Ordenom zasluga za narod

Ovaj "savezni krst za zasluge", Štajnmajer je Kalaču uručio 3. decembra ove godine

4973 pregleda 5 komentar(a)
Kalač i Štajmajer, Foto: Privatna arhiva
Kalač i Štajmajer, Foto: Privatna arhiva

Njemački predsjednik Frank Valter Štajnmajer odlikovao je profesora doktora Ernesa Erka Kalača njemačkim Ordenom zasluga za narod.

Kalač, istaknuti sportski radnik, humanista i političar iz Rožaja, koji živi u Frankfurtu, za "Vijesti" je rekao da se radi o najvećem odlikovanju kojeg može neko dobiti od Njemačke.

Ovaj "savezni krst za zasluge", Štajnmajer je Kalaču uručio 3. decembra ove godine.

"Tužan sam ali i ponosan i zato ovaj orden posvećujem mojim rahmetli roditeljima Sadiku i Nurki, mojoj rahmetli sestri Samiri, koji mi danas puno nedostaju da podijelim radost i ponos sa njima. Jer znam da bi oni bili ponosni na mene, jer znam koliko su voljeli svoje i svoga, jer znam koliko su u mene vjerovali, jer znam da su se svakom mom uspjehu neizmjerno radovali, jer znam da bi i oni od srece danas pustili suzu. Ja danas plačem ponosan i tužan, ali odlučan da ostanem na putu koji nema alternativu, za mir, za slobodu, za zajedništvo", poručio je Kalač.

On je zahvalio narodu Njemačke i predsjedniku Štajnamjeru. "Želio bih da poručim mojima u Crnoj Gori, radite da nađete zajednički put za budućnost Crne Gore, Crna Gora treba angazman mladih ljudi koji mogu da grade karijere u svojoj drzavi. Postujte se i nalazite zajednicki jezik za radi buducnosti i prosperiteta svoje domovine. Crna Gora je bila i ostaje moja oaza ljubavi", poručio je Kalač.

Bonus video: