Potpisan ugovor o donaciji: 300.000 eura za projekat "Jačanje kapaciteta nadzora nad COVID-19 u Crnoj Gori"

"EU je obezbijedila 55 miliona eura za pomoć zemlji, kako u vidu hitne podrške, tako i kroz dugoročne programe pomoći za ublažavanje uticaja na privredu i ljude. EU je Crnoj Gori za borbu sa pandemijom do sada donirala respiratore, rentgen aparate, zaštitnu opremu, PCR aparat za masovno testiranje, kao i da će dodatna oprema nastaviti da dolazi", istakla je ambasadorka EU u Crnoj Gori, Oana Kristina Popa i

5265 pregleda 3 komentar(a)
Kluge, Borovinić Bojović i Popa, Foto: EU Info Centar
Kluge, Borovinić Bojović i Popa, Foto: EU Info Centar

Ambasadorka Evropske unije (EU) u Crnoj Gori, Oana Kristina Popa i regionalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu Hans Kluge, potpisali su ugovor o donaciji EU vrijednoj 300.000 eura projektu "Jačanje kapaciteta nadzora nad COVID-19 u Crnoj Gori", saopšteno je iz EU Info Centra.

U saopštenju se dodaje da "projekat u trajanju od devet mjeseci sprovodi kancelarija Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u Crnoj Gori za potrebe zdravstvenog sistema, kako bi se unaprijedio nacionalni nadzor protiv COVID-19 u Crnoj Gori".

Potpisujući ugovor o donaciji sa SZO, Popa je kazala da je EU sa početkom pandemije COVID-19 pritekla u pomoć Crnoj Gori.

"EU je obezbijedila 55 miliona eura za pomoć zemlji, kako u vidu hitne podrške, tako i kroz dugoročne programe pomoći za ublažavanje uticaja na privredu i ljude. EU je Crnoj Gori za borbu sa pandemijom do sada donirala respiratore, rentgen aparate, zaštitnu opremu, PCR aparat za masovno testiranje, kao i da će dodatna oprema nastaviti da dolazi", istakla je Popa.

Ona je dodala da kao dio većeg paketa pomoći EU za suzbijanje pandemije, sa SZO započinjju još jedan projekat za dalju podršku Ministarstvu zdravlja.

"Stručnjaci SZO pomoći će u jačanju nacionalnih kapaciteta za istraživanje slučajeva kovida-19 i praćenje kontakata, što treba da poboljša prikupljanje podataka i analizu. To će omogućiti Ministarstvu zdravlja da blagovremeno donese odluke o efikasnim javnozdravstvenim mjerama, smanji stope prenosa, kao i infekcije i hospitalizacije", kazala je Popa.

Kluge je rekao da pandemija COVID-19 predstavlja veliki stres za zdravstvene sisteme ali i da se samo u partnerskom djelovanju iz pandemije može izaći.

Iz EU Info Centra su rekli i da se "Kluge zahvalio Delegaciji EU u Crnoj Gori, na snažnoj podršci od samog početka pandemije, kroz nabavke medicinskog materijala i opreme, podrsku COVAX mehanizmu, donacije COVID 19 vakcina EU i zemalja članica na bilateralnoj osnovi".

"EU je do sada donirala 42 hiljade doza vakcine Fajzer-Biontek dok su države članice Crnoj Gori bilateralno donirale preko 300.000 doza vakcina", piše u saopštenju EU Info Centra.

Kluge je naglasio da je "realizacija projekta za jačanje nadzora nad COVID 19 u funkciji generisanja novih znanja o prenošenju virusa u Crnoj Gori i sakupljanju podataka i dokaza kao osnove za oblikovanje odgovora na COVID 19".

U saopštenju se navodi da će "tokom implementacije projekta, posebna paznja biti posvećena jačanju kapaciteta za praćenje kontakata i ispitivanje slučajeva, što je od krucijalnog znacaja posebno u okolnostima kada se pojavio novi soj – omikron".

"U partnerstvu sa EU, sada ćemo se zajedno fokusirati na jedan od preostalih izazova, a to je nadzor nad COVID-19", kazao je Kluge.

Iz EU Info Centra su rekli da potpisani ugovor ima za cilj jačanje kapaciteta nacionalnog nadzora protiv COVID-19 u Crnoj Gori, tačnije da se obezbijedi jačanje nacionalnog kapaciteta za otkrivanje, reagovanje i kontrolu COVID-19.

"Takođe će doprinijeti postizanju cilja Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan da se podrže zemlje regiona u jačanju otpornosti zdravstvenih sistema, kako u pogledu hitne zdravstvene situacije tako i zdravstvenog osiguranja u svijetlu naučenih lekcija iz borbe protiv pandemije COVID-19", kazali su iz EU Info Centra.

Potpisivanju ugovora prisustvovala je ministarka zdravlja u Vladi Crne Gore Jelena Borovinić Bojović.

"Od prvog dana pandemije EU i SZO su Crnoj Gori pružili značajnu finansijsku i stručnu pomoć, kako bi se ublažili ekonomski, zdravstveni i društveni efekti krize izazvane koronavirusom", poručila je Borovinić Bojović.

Kako je istakla ministarka, "potpisivanje sporazuma o donaciji je jos jedna potvrda velike solidarnosti, prijateljstva i prije svega bliske saradnje i partnerstva, koje zemlje EU pokazuju prema Crnoj Gori".

Bonus video: