U Crnoj Gori "veoma visok rizik" od izloženosti korupciji u sistemu odbrane zbog nedovoljne transparentnosti

Programski direktor ND "Vijesti" Mihailo Jovović kazao je da u Vladi postoje institucije koje nastavljaju lošu praksu prethodne vlasti kada je u pitanju slobodan pristup informacijama

7840 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Screenshot/Youtube
Foto: Screenshot/Youtube

Crna Gora označena je kao zemlja sa "veoma visokim rizikom" u indeksu "Government Defence Integrity", međunarodne organizacije za borbu protiv korupcije Transparensi internešnl (Transparency International - TI), koji mjeri izloženost rizicima od korupcije u sistemu odbrane zbog nedovoljne transparentnosti.

Podaci su predstavljeni na današnjem panelu o slobodnom pristupu informacijama na XIV antikorupcijoj konferenciji koju organizuje MANS.

Programski direktor ND "Vijesti" Mihailo Jovović kazao je da u Vladi postoje institucije koje nastavljaju lošu praksu prethodne vlasti kada je u pitanju slobodan pristup informacijama (SPI).

On je naveo primjer Generalnog sekretarijata Vlade i podataka o korišćenju državnog aviona koje ta institucija i dalje krije od javnosti i medija.

Vršiteljka dužnosti generalne direktorice Direktorata za efikasnu implementaciju javne uprave, u Ministarstvu javne uprave ,digitalnog drtušva i medija, Milijana Vukotić Jelušić, istakla je da je Vlada pripremila predlog Zakona o SPI koji će unaprijediti stanje u toj oblasti.

Jedna od novosti je i da se poreska tajna više neće odnositi na javne funkcionere, najavila je ona.

Biljana Božić iz Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama je ukazala na problem takozvanog "ćutanja administracija" kada je u pitanju spremnost mnogih političkih partija da odgovaraju na zahtjeve o slobodnom pristupu informacijama.

Helen Darbišajer, Izvršna direktorica Access Info Europe, rekla je da je iznenađena da reforme u oblasti SPI još uvijek nisu kompletirane imajući u vidu ono što je bila javno iskazana volja da se to desi.

Darbišajer je pozvala Vladu, kako su naveli iz MANS-a na Tviteru, da posebnu pažnju posveti uklanjaju odredaba i članova SPI zakona koji ozbiljno podrivaju samu suštinu tog propisa.

Natali Hog, direktorica programa za odbranu i bezbjednost u Transparensi ineternešnalu, govorila o pristupu informacijama u sektoru odbrane i kako se bezbjednost države često koristi za skrivanje podataka u toj oblasti.

Perko Gluščević, pravni savjetnik MANS-a, upozorio je da pristup informacijama i dalje u velikoj mjeri zavisi od samovolje rukovodilaca državnih organa i ukazao da se na podatke predugo čeka, ali i da su rokovi za uništavanje dokumentacije neprimjereno kratki.

"I dalje imamo neujednačenu praksu u postupanju državnih institucija po zahtjevima za SPI, ali i sudsku praksu kada su u pitanju tužbe zbog uskraćivanja prava javnosti da zna", rekao je on.

Bonus video: