Bratić nije došla u Skupštinu, poslanici opozicije napustili salu

Potpredsjednik Skupštine Strahinja Bulajić je istakao da su dobili dopis, kojim su obavješteni da Bratić ne može da bude prisutna i da je ovlastila da to bude državni sekretar Damjan Ćulafić

59626 pregleda 74 komentar(a)
Bratić, Foto: Printscreen YouTube
Bratić, Foto: Printscreen YouTube
Ažurirano: 09.12.2021. 20:29h

Ministarka nauke, prosvjete, kulture i sporta Vesna Bratić nije došla na današnju sjednicu Skupštine Crne Gore, a na kojoj je tema interpelacija za pretresanje Vladine politike u oblasti prosvjete.

Socijaldemokratska partija (SDP) podnijela je predsjedniku Skupštine Aleksi Bečiću interpelaciju za pretresanje Vladine politike u oblasti prosvjete.

"Možete li da nas obavjestite zbog čega Bratić nije prisutna", zapitao je poslanik SDP-a Raško Konjević.

Potpredsjednik Skupštine Strahinja Bulajić je istakao da su dobili dopis, kojim su obaviješteni da Bratić ne može da bude prisutna i da je ovlastila da to bude državni sekretar Damjan Ćulafić.

On je pojasnio da je to u skladu sa poslovnikom, odnosno da Bratić nije dužna da prisustvuje.

Konjević je istakao da je sjednica zakazana prije više od dvadeset dana, tako da se moglo planirati vrijeme.

Poslanik Socijalističke narodne partije Vladimir Joković je istakao da misli, kada se o ovakvim stvarima radi, da oni kojih se tiče, treba da dođu I pogledaju u oči.

“Kao što je mogao da bude ministar Stijović, ja da sam ministar, došao bih, pa makar me to koštalo funkcije”.

Iz SDP-a su predložili da se ministarka nauke, prosvjete, kulture i sporta Vesna Bratić, kao najodgovornija za aktuelno stanje u prosvjeti, smijeni u najkraćem mogućem roku.

Poslanica SDP Draginja Vuksanović je istakla da traže da Bratić bude prisutna u sali i da traže da im se kaže od kada je Ćulafić na funkciji.

Njen kolega Damir Šehović je kazao da njegove informacije govore da je Ćulafić profesionalac, ali nije korektno da on, koji je na funkciju stupio prije nešto više od mjesec dana, odgovara na pitanja poslanika.

Bulajić je istakao da su se na kolegijumu, koji je održan u pauzi Skupštine, a kada se saznalo da Bratić neće doći na sjednicu, dogovoreno da nastave zasjedanje.

Međutim, opet je pauza, jer je to tražio poslanik DPS Andrija Nikolić kako bi se sa kolegama dogovorili šta dalje.

"Ministarka da uvaži poslanike"

Poslanica SDP Vuksanović Stanković kazala je da su opozocioni poslanici, njih 40, tražili da se ponovo uputi zahtjev ministarki Bratić da uvaži poslanike.

“U skladu sa njenim odgovorom, mi ćemo se dalje odrediti o ovoj tački dnevnog reda”, kazala Vuksanović Stanković.

Ukazala je na to da uvažava sekretara Ćulafića, ali da smatra da, s obzirom na ranije iskustvo i činjenicu da je u MPNKS od prije dvadesetak dana, ne može odgovarati na pitanja koja su poslanici spremili.

Poslanik Demokrata Danilo Šaranaović ukazao je na to da predstavnik Vlade može i ne mora da dođe.

“Jedno smo se dogovorili u pauzi, druga je priča kad se kamere upale. Dogovorili smo dva sata za ovu tačku, sat smo potrošili, a Poslovnik je jasan”, kazao je on.

Poslanik Nimanbegu kazao je da ako ministarka Bratić ne dođe sjutra u Skupštinu, smatraće to odgovorom Vlade na inicijative opozicije.

Predsjedavajući Strahinja Bulajić ukazao je na to da se od njega “traži da krši poslovnik”.

Nimanbegu je odgovorio da su “u prethodnom skupštinskom sazivu zaustavljane sjednice dok ministar ne dođe”.

Vuksanović Stanković poručuje da “ova što je pobjegla sa bojnog polja (Bratić) može da bježi dok joj se ne skine imunitet".

"Kad se skine imunitet, odgovaraće za sve što je uradila prosvjeti, nauci, kulturi i sportu".

“Do kad ćemo da tolerišemo da se fićfirići iz Vlade sprdaju s nama”, pitala je poslanica SDP.

Vuksanović Stanković je kazala da ako opozicija prihvati da se čuju uvodna izlaganja u vezi sa intepelacijom ministarke Bratić, to isključuje zahtjev da ministarka dođe i suoči se sa poslanicima.

Bulajić je kazao da je očigledno da večeras nema daljeg rada u vezi sa tom tačkom dnevnog reda.

Poslanik Andrija Nikolić ukazao je na to da je zbog važnosti teme i građana opozicija zamolila parlament da uputi ministarki poziv da sjutra dođe u parlament.

“Čak je i predstavnik vlasti, gospodin Joković ukazao na to da je jako bitno da čujemo od ministarke o radu resora”, kazao je Nikolić.

"Ranije preuzela obaveze, pa je mene ovlastila”

Državni sekretar Ćulafić je kazao da se ne radi o tome da ministarka neće da dođe u skupštinu, već je “ranije preuzela obaveze, pa je mene ovlastila”.

Vuksanović je na to kazala da insistiraju na tome da znaju koje su to ranije preuzete obaveze.

Poslanici opozicije napustili su salu.

"S obzirom na to da nije uvažena molba 40 poslanika opozicije, mi dalje nećemo u ovome učestvovati, a vi nastavite", poručila je Stanković Vuksanović, čija je partija predložila interpelaciju Bratić.

Ćulafić: Kadrovi postavljeni na osnovu rezultata i kompetencija

Nakon što je sjednica nastavljena, Ćulafić je ukazao na to da je netačno da je ministarka vršila postavljenja na osnovu partijske pripadnosti.

Kazao je da su kadrovi postavljeni na osnovu rezultata i kompetencija. Spočitava joj se politički revanšizam jer je smijenila više stotina direktora ustanova.

„Nije tačno da su smijenjeni svi, već oni koji nijesu imali dobre rezultate. To ne govori o ministarki, nego o nesavjesnom radu bivših direktora“, istakao je Ćulafić.

Činjenica da i danas ima direktora da nijesu smijenjeni oni koji su savjesno radili pa, tvrdi Ćulafić, ne radi se o političkom revanšizmu.

Naglasio je da je Ministarstvo uvijek za to da preispita svoje korake i ispravi ako nešto nije urađeno kako treba.

Dejan Đurović iz DF-a kazao je da je pustoš koju je ostavila bivša vlast najviše uticalo na obrazovanje.

„Sve je bilo važnije od obrazovanje naše djece. Zato je angažman novog Ministarstva da podigne nivo obrazovanja“, kazao je on.

Smatra da je Ministarstvo otpočelo oporavak i socio-ekonomskog položaja prosvjetnih radnika.

„Neću se saglasiti da je to dovoljno i ne može se dozvoliti da vikendom rade fizički posao za nekog drugog. Moramo im vratiti ugled“, naglasio je Đurović.

Istakao je i da „Crna Gora bila jedina zemlja u kojoj su studenti 30 godina ćutali, ali i njihovi profesori“.

Milosava Paunović iz Socijalističke narodne partije (SNP) smatra da kad je tako važna tema je bio "osnovni red" da ministarka Bratić danas bude sa njima u Skupštini i da "konačno rasprave o nekim stvarima koje smatramo da jesu ili nisu bile u redu u radu njenog ministarstva za ovo vrijeme"

"Kada je gospođa ministarka došla na to mjesto, kao partija i građani smo bili zadovoljni. Međutim, nakon isteka roka upisa u osnovne i srednje škole, to je počelo da se mijenja. Htjela sam kada je počeo taj problem da iznesem mišljenje, ali iz nekog kolegijalnog osjećaja prema njoj i poštovanja, a i na nagovor mog predsjednika partije, jer je SNP bila ta koja je ovu gospođu štitila od početka njenog rada do danas, što se nije uzvratilo istom mjerom", saopštila je Paunović.

Ona je rekla da će govoriti o konkretno problemu mjesta iz kog dolazi- Srednje medicinske škole "Dr Branko Zogović" u Beranama i Srednje stručnoj školi "Vukadin Vukadinović".

Kako je kazala, nekoliko profesora iz tih škola su pokušavali da "dođu" do ministarke, da porazgovaraju sa njom i da iznesu višegodišnje probleme.

Poslanik Demokrata Vladimir Martinović je kazao je da su "molili i kumili" sadašnju opoziciju trideset godina da se ne radi pohara države, a da je Bulajić ispravno postupio kada je insistirao da se poštuje poslovnik i sjednica održi.

On je kazao da su "ovi što su napustili sjednicu, ne mogu da pomognu nikome, a kako su pomagali vidjeli smo 30 godina".

"Pouzdano znam da je gospodin Ćulafić profesionalac i da je mogao da odgovor da na sva pitanja koja bi mu bila postavljena. Žao mi je što su građani morali da prisutvuju ovim scenama, ali to je odraz njihove nervoze", istakao je Martinović.

Poslanici su završili raspravu o interpelaciji za Bratić, bez završne riječi opozicije, jer su napustili salu, a sjednica se nastavlja u petak u 12 časova i 30 minuta.

Potpredsjednik Bulajić je kazao da će na dnevnom redu biti interpelacija za ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića, koji je najavio da će biti prisutan na sjednici.

Bonus video: