Konzilijum za pacijente sa sjevera u bjelopoljskoj bolnici

”Biće rasterećeni onkološki konzilijumi u Institutu za onkologiju, što će smanjiti troškove Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore, koji se odnose na putne troškove pacijenata, ali i pratilaca koje ova kategorija bolesnika zbog prirode bolesti često zahtijeva”, kazao je Erović

7080 pregleda 5 komentar(a)
Erović, Foto: Jadranka Ćetković
Erović, Foto: Jadranka Ćetković

Opšta bolnica Bijelo Polje dobila je saglasnost Ministarstva zdravlja i formirala onkološki konzilijum za pacijente sa sjevera Crne Gore. Tako će, umjesto odlazaka za Podgoricu, onkološki pacijenti moći da budu pregledani u Bijelom Polju.

Na osnovu inicijative koju je pokrenula bjelopoljska bolnica, kako je kazao direktor dr Kenan Erović, Ministarstvo zdravlja je dalo saglasnost za angažovanje ljekara za rad u konzilijumu.

”Konzilijum će imati karakter opšteg onkološkog konzilijuma i pokrivaće veliki broj onkoloskih pacijenata sa sjevera Crne Gore (Bijelo Polje, Pljevlja, Berane, Rozaje, Plav, Andrijevica, Mojkovac i Kolašin), a održavaće se dva puta mjesečno u prostorijama Opšte bolnice Bijelo Polje, sa učešćem supspecijalista onkologije iz Institita za onkologiju KCCG Podgorica i ljekara hirurga, radiologa, patologa iz OB Bijelo Polje”, kazao je Erović.

On je naveo da će se, na taj način, onkološkim pacijentima iz sjeverne regije Crne Gore zdravstvena usluga iz te oblasti učiniti dostupnijom.

”Biće rasterećeni onkološki konzilijumi u Institutu za onkologiju, što će smanjiti troškove Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore, koji se odnose na putne troškove pacijenata, ali i pratilaca koje ova kategorija bolesnika zbog prirode bolesti često zahtijeva”, kazao je Erović.

Kasnije, dodaje Erović, ukoliko bi se stvorili uslovi, ostvarila bi se i ideja o formiranju onkološkog dispanzera u sklopu internog odjeljenja OB Bijelo Polje, u kojem bi se primjenjivali pojedini vidovi specifične onkološke terapije.

”Naravno, u saradnji sa onkolozima sa Instituta za onkologiju i na taj bi se način izvršila višegodišnja decentralizacija onkologije po uzoru na onkološke dispanzere u susjednim zemljama regiona, kao što su Slovenija, Srbija, Bosna i Herecgovina,Hrvatska...”, kazao je Erović.

Bonus video: