Sertifikate za spasavanje u poplavama i na brzim vodama dobilo 29 spasilaca iz Crne Gore i Srbije

"Klimatske promjene podigle su vodostaj, koristili smo druge tehnike, izmjenili su se tokovi, rijeke su prljave i sve to dodatno otežava. Ovo je jedini pošten odnos prema građanima kada mi treniramo, a na svakom tečaju podignemo nivo našeg znanja“, kazao je Žižić

6211 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Zahvaljujući NVO Fors Montenegro 29 spasilaca iz Crne Gore i Srbije provjerilo je i pokazalo spremnost za spasavanje u slučajevima poplava i na brzim vodama po sistemu Rescue 3.

Oni su nakon četvorodnevne obuke, koju su držali licencirani instruktori iz hrvatske Gorske službe spasavanja, i uspješno obavljene vježbe koja je održana na rijeci Bistrici, dobili međunarodno priznate sertifikate Rescue 3.

„Drago nam je što je vježba organizovana u ovom vremenu, jer je ovo podiglo neke naše granice. Klimatske promjene podigle su vodostaj, koristili smo druge tehnike, izmjenili su se tokovi, rijeke su prljave i sve to dodatno otežava. Ovo je jedini pošten odnos prema građanima kada mi treniramo, a na svakom tečaju podignemo nivo našeg znanja“, kazao je Darko Žižić iz nikšićke Služba zaštite i spašavanja.

Toni Poljak, jedan od instruktora, koji je u pokaznoj vježbi glumio osobu koju, nakon prevrtanja čamca, treba spasiti iz rijeke, kazao je da su spasioci vježbu odlično odradili.

„Taj dio, što se tiče kontakta sa mnom, je odrađen na visokom nivou. Prije nego što su me pronašli odlično su organizovali akciju potrage i jako brzo me pronašli. U ovakvim slučajevima, bitno je što brže napredovati terenom da bi našli eventualno preživjele, jer kad prođe vrijeme i kada više nema šanse da prođemo živu osobu, onda se ide polako i bez ikakvog rizika za spasioca. Bitno je odabrati pravu prikladno tehniku za spašavanje u konkretnoj situaciji, a oni su sve obavili na vrlo visokom nivou. Naravno, bez pravog vođenja akcije i bez pravog plana sve pada u vodu“, kazao je Poljak, koji je instruktor deset godina i do sada je održao preko 50 tečajeva u Hrvatskoj i u zemljama regiona.

Poljak
Poljakfoto: Svetlana Mandić

Direktor Fors Montenegra Veselin Šturanović, kazao je da je vježba održanau okviru prekograničnog projekta „Budimo pripremljeni“.

„Tokom projekta, koji se završava 31. januara, spasioci iz Crne Gore, zajedno za Hidrometeorološkim zavodom, koji je takođe bio korisnik projekta, dobili su opremu vrijednu oko 120 hiljada eura koja će im pomoći da podignu svoje kapacitete. Dobili su takođe i različite vrste obuka i treninga koje su njima značili, jer je to zajedničko djelovanje u slučaju vanrednih situacija jedno od ključnih stvari koja se željela postići ovim projektom“, kazao je Šturanović.

Projekat „Budimo pripremljeni“, koji finansira Evropska unija u okviru IPA Programa prekogranične saradnje Srbija–Crna Gora 2014-2020, a u Crnoj Gori sufinansira Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija, realizovao je Fors Montenegro, a ugovorno tijelo za projekat je Ministarstvo finansija Republike Srbije – Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU. Ukupna vrijednost projekta iznosi 423.000 eura, od čega je doprinos EU skoro 360 hiljada eura, a Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija Crne Gore blizu 40 hiljada. Vrijednost projekta za Crnu Goru iznosi 277.000 eura.

Projekatje obuhvatao opštine Berane, Bijelo Polje, Žabljak, Nikšić, Petnjica, Pljevlja i Šavnik, u Crnoj Gori, i Novi Pazar, Raška, Sjenica i Tutin, u Srbiji. Projekat se realizuje u partnerstvu sa Sektorom za vanredne situacije MUP-a Republike Srbije, a glavne ciljne grupe projekta su Direktorat za zaštitu i spašavanje, Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore i opštinske službe zaštite i spašavanja.

Bonus video: