Danilovgradska URA: Agencija predložila da se izmjesti kolektor, stavljena tačka na još jednu partijsku igru DPS-a

Danilovgrad i Danilovgrađani, kako navode iz URE, odnijeli su "još jednu pobjedu nad partijskim interesima"

7130 pregleda 1 komentar(a)
Foto: URA
Foto: URA

Agencija za zaštitu životne sredine donijela je mišljenje kojim je postavljanje kolektora u blizini centra Danilovgrada ocijenjeno tako da ne rješava pitanje otpadnih voda i kojim je predloženo njegovo izmiještanje, saopšteno je iz danilovgradskog odbora Građanskog pokreta URA.

Iz URE su kazali da je time stavljena tačka na "još jednu partijsku igru" Demokratske partije socijalista (DPS) i na "pokušaj ubistva grada sa predumišljajem".

Danilovgrad i Danilovgrađani, kako navode iz URE, odnijeli su "još jednu pobjedu nad partijskim interesima".

„Probijeni su svi rokovi za bilo kakvu dalju priču o projektu kolektora i Landži kao lokaciji. Kolektor svakako treba postaviti na lokaciji gdje će pokupiti sve otpadne vode Danilovgrada, Spuža, svih velikih zagađivača na teritoriji Bjelopavlića. I najvećim laicima je moralo biti jasno da je odustajanje od lokacije Landža jedino realno i logično rješenje. Ali umjesto logike, tu je bila partija. Nadamo se ne još dugo“, poručili su iz danilovgradske URE.

Danilovgradska lokalna samouprava, smatraju u toj partiji, trideset godina otkako je prošlo od proglašenja Crne Gore za ekološku državu i otkad se ona strateški opredijelila da usvaja i primjenjuje najviše standarde iz oblasti životne sredine, očuvanja prirode i ekonomskog razvoja na principima ekološki održivog sistema, "nije dobro razumjela tu deklaraciju".

„Izgleda da su prisustvovali časovima teorije, ali ne i prakse, pošto im se politika inače svodi samo na obećanja. Tako pogrešno usvojeno gradivo se oslikalo na ostale projekte, koji su ostali nerealizovani ili su pogrešno realizovani“, navode iz URE.

„U decembru 2010. je potpisan ugovor o kreditu sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj i sada se ispostavilo da Landža nije lokacija za postrojenje. Ne krivimo evropske eksperte, na koje se pozivate i koje dovodite u naš grad, kao potencijalnu šansu da nas uvjerite da činite dobro djelo. Oni ne poznaju naš grad. Poznajete ga vi, ali ga očigledno ne cijenite“, zaključuje se u saopštenju.