Otvorena PCR laboratorija u Domu zdravlja Berane

Ministarka zdravlja kazala da će početkom rada novog PCR aparata testiranje koronavirusa biti značajno brže i da će donirani aparat poslužiti i za druga uzorkovanja

7645 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Ministarstvo zdravlja
Foto: Ministarstvo zdravlja

U Domu zdravlja Berane danas je počela sa radom nova PCR laboratorija, nakon što je vlada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) donirala PCR aparat, vrijedan 174 hiljade eura.

Kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja, resorna ministarka Jelena Borovinić Bojović naglasila je da će, početkom rada novog PCR aparata, testiranje koronavirusa biti značajno brže i da će donirani aparat poslužiti i za druga uzorkovanja.

"Godine pandemije posebno su ukazale na potrebu zajedničkog i sistematskog djelovanja, a ambasada SAD-a bila je stalni saveznik i prijatelj u borbi protiv pandemijskih izazova", rekla je Borovinić Bojović.

Ona je navela da u prilog tome govori i činjenica da je, kroz projekat jačanja kapaciteta za pružanje odgovora na COVID-19 u Crnoj Gori, vlada SAD donirala 2,7 miliona dolara.

"Stavljanjem u rad ovog aparata i nove laboratorije, PCR uzorkovanje virusa od sada će biti značajno unaprijeđeno za ovaj do sjeverne regije, pa će tako građani mnogo brže imati rezultate analiza”, rekla je Borovinić Bojović.

Novi aparat
Novi aparatfoto: Ministarstvo zdravlja

Ona je navela da će zdravstvenom sistemu biti omogućen bolji nadzor i upravljanje epidemojom.

Prema njenim riječima, otvaranje laboratorije još je jedan pokazatelj da su interesi pacijenata na prvom mjestu, a nadzor nad pandemijom imperativ pred kojim se ne posustaje.

"Vjerujem da to još značajnije uticati na procenat testiranja, koji jasno pokazuje da je ove godine u Crnoj Gori testirano šest puta više nego prošle. To najbolje govori o posvećenosti resora zdravlja borbi protiv pandemije", smatra Borovinić Bojović.

Ambasadorka SAD u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke navela je da je Evropska komanda američke vojske, kroz Program humanitarne pomoći, donirala Crnoj Gori 778 hiljade dolara u opremi za borbu protiv koronavirusa

„Zahvaljujući donaciji stanovnici ovog područja će, brže nego ranije, moći da odrade PCR testove“, kazala je Rajzing Rajnke.

Ona je naglasila da će preko Američke agencije za razvoj biti realizovana donacija ukupne vrijednosti 2,7 miliona dolara, koja će doprinijeti unaprjeđenju zdravstvenog sistema i zdravstvenih usluga u Crnoj Gori.

“Obišla sam laboratoriju koja je spremna za rad, i uvjerila se da sve funkcioniše. Drago mi je da možemo na ovaj način da pomognemo, ne samo stanovnicima Berana, nego čitavog sjevera Crne Gore”, rekla je Rajzing Rajnke.

Ona je poručila da SAD nijesu samo prijatelji i partneri Crne Gore, već saveznik u borbi protiv pandemije koronavirusa.

“Svi ćemo zajedničkim snagama uspjeti da se sa ovim izborimo. Mislim da su pred nama neka bolja, zdravija i sretnija vremena“, poručila je Rajzing Rajnke.

Šefica Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u Crnoj Gori, Mina Brajović navela je da je za SZO privilegija da doprinesu u uspostavljanju nove PCR laboratorije.

Ona je precizirala da će SZO doprinijeti kroz mobilisanje tehičke ekspertize, kao i jačanje kadrovskih kapaciteta, kroz unaprijeđivanje znanja i vještina timova koji će koristiti PCR uređaj.

Ona je naglasila da SZO posebno raduje strateška odluka Vlade i Ministarstva zdravlja da se zdravstveni sistem Crne Gore jača ravnomjerno, kako niko ne bi bio zaboravljen.

„Ulaganje u osposobljavanje PCR laboratorije u Beranama je ulaganje u osnažnivanje zdravstvenog sistema Crne Gore, kako bi se kvalitetne dijagnostičke usluge približile građanima i domaćinstvima na sjeveru države“, istakla je Brajović.

Direktorica Doma zdravlja Berane, Julijana Zečević je navela da mikrobiološka laboratorija u toj zdravstvenoj ustanovi pruža usluge iz oblasti bakteriologije, virusologije, paraziotologije, mikologije i serologije.

"Do sada smo radili brze antignene testove za rota, adeno i respiratorne viruse i kronavirus, a zahvaljujući ovoj donaciji moći ćemo da u Beranama radimo testiranje, ne samo na SARS-CoV-2, nego i na druge viruse", kazla je Zečević.

Bonus video: