Bošnjak: Država da pokaže snagu u borbi protiv nasilja u porodici

Bošnjak je targetirala kao glavni problem pojedince u državnim institucijama koji ne rade svoj posao, kao i činjenica da ne odgovaraju za svoje postupke

2779 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Skupstina.me
Foto: Skupstina.me

Potpredsjednica Skupštine Crne Gore Branka Bošnjak govorila je na uvodnom panelu konferencije "Kako zaštititi porodicu od porodičnog nasilja" koja je dio programa obilježavanja Dana ljudskih prava i okuplja značajne govornike iz državnih institucija, međunarodnih organizacija, ali i civilnog sektora.

Bošnjak je, kako je saopšteno iz Kabineta potpredsjednice Skupštine, upoznala učesnike konferencije o svom dugogodišnjem angažmanu u oblasti borbe protiv nasilja u porodici, još od 1997. godine kao jedna od osnivačica SOS telefona.

Ona je istakla da je svih ovih godina aktuelna priča o ovoj temi, ali da se nažalost malo toga uradilo.

"Ona je takođe konstatovala da je NVO sektor mnogo aktivniji i efikasniji u borbi protiv nasilja u porodici, od državnih institucija, što je najveći poraz države. Potpredsjednica Bošnjak je targetirala kao glavni problem pojedince u državnim institucijama koji ne rade svoj posao, kao i činjenica da ne odgovaraju za svoje postupke", navodi se u saopštenju.

Branka Bošnjak
foto: Skupstina.me

Tokom svog izlaganja Bošnjak je istakla da su poslednji događaji poraz svih činioca društvenog života i da je kreiran ambijent u kojem se žrtvama porodičnog nasilja šalje poruka da država nema snage da ih zaštiti i da prioritet resornog ministarstva u narednom periodu mora biti jačanje Centara za socijalni rad.

"Ona je iskazala spremnost da da svoj doprinos i poboljšanju zakonske regulative, iako ni sada glavni problem nisu zakonska rješenja već pojedinci u državnim institucijama", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: