Čeka se odluka da novimenovani v.d direktora bude upisan u CRPS

Kancelarija zaključana, radnici bez plata

Zbivanja u Turističkoj organizaciji slika su i prilika vlasti u Budvi - loši međuljudski odnosi, blokiran rad i nezadovoljni radnici koji čekaju isplatu zarada, koje za sada nema ko da im potpiše

58088 pregleda 11 komentar(a)
Turistička organizacija Budva, Foto: Vuk Lajović
Turistička organizacija Budva, Foto: Vuk Lajović

Zaključana kancelarija direktora Turističke organizacije Budva, loši međuljudski odnosi, blokiran rad i nezadovoljni radnici koji čekaju isplatu zarada, koje za sada nema ko da im potpiše, slika je stanja u najbogatijoj lokalnoj turističkoj organizaciji u Crnoj Gori.

Ujedno, to oslikava i stanje u samoj Budvi, odnosno u gradskoj upravi i politički rat koji se vodi na relaciji Demokrate i njegovi partneri SNP I Prava Crna Gora, na jednoj, i Demokratskog fronta sa druge strane.

I dok se svakodnevno pišu saopštenja u koji se nerijetko na ružan način kvalifikuju lideri ovih političkih blokova, čeka se odluka da li će novimenovani v.d direktora Nemanja Kuljača biti upisan u Centralni registar privrednih subjekata i time radnicima isplatiti platu, koja novim ugovorima treba da bude isplaćena do 15. u mjesecu. Ili će to ostati Maja Liješević, koju je novoimenovani Izvršni odbor TO smijenio, a čiju odluku ona ne priznaje jer osporava i legitimnost održane Skupštine TO, koju je održao gradonačelnik Marko Carević, ujedno i predsjednik Skupštine TO Budve.

Da je stanje u toj TO zaista alarmantno “Vijestima” je reklo više radnika.

Liješević
Liješevićfoto: TO Budva

Iako je LIješević u više navrata isticala da ona nije članica nijedne partije, te da je na tu funkciju izabrana po konkursu, jasno je da je ova funkcija politički pripala Demokratama, koje unazad mjesec od kada su počele turbulencije vode jaku borbu da im DF ne otme, jednu od najbogatijih gradskih uprava. Uostalom, u TO od njenog osnivanja pa do danas niko nije mogao biti zaposlen a da nije bio politički pripadnik nekada DPS SDP, a sada partija na vlasti, jer je bila “privilegija” raditi u ovoj firmi.

Danima, nakon što je novoimenovano rukovodstvo blisko Carevićevoj struji preuzelo rukovođenje firme, odnosno uzelo pečat i faksimil, kancelarije rukovodioca u kojoj je sjedjela Liješević su zaključene.

Ona se juče ponovo oglasila i saopštila da je podnijela krivičnu prijavu protiv predsjednika Skupštine TO Budva Marka Carevića zbog zloupotrebe službenog položaja. Liješević navodi da Carević nije sazvao sjednicu Skupštine TO prethodne dvije i po godine i na taj način nanio štetu TO.

Carević
Carevićfoto: Vuk Lajović

”Zakonska i statutarna obaveza i dužnost predsjednika Skupštine TO koju po funkciji vrši predsjednik opštine je da minimum jednom godišnje sazove redovnu sjednicu Skupštine TO. Takav odnos predsjednika prema jednoj od najznačajnijih institucija u Budvi kulminirao je prije mjesec dana kada je kršenjem zakona i internih akata sazvao i održao nelegitimnu sjednicu, isključivši direktorku i stručnu službu TO Budva iz organizacije i samog prisustva na istoj”, piše u saopštenju.

Liješević tvrdi da su nakon toga počeli svakodnevni upadi neovlašćenih lica, obijanje prostorija i zamjena brava, iznošenje dokumentacije pod okriljem noći, uz kulminaciju a to je obijanje sefa i otuđenje pečata i faksimila.

”Već danima kancelarije u kojoj se nalaze arhiv i kancelarija direktora drže se pod ključem i direktorici i zaposlenima nije omogućen pristup istim i time je u potpunosti blokiran rad. Takođe, nije poznato gdje su odneseni pečat Organizacije i faksimil direktora, uz osnovanu pretpostavku da dolazi do grube zloupotrebe istih”, kazala je Liješević.

Na seriju saopštenja koje je Liješević uputila proteklih sedmica, sporadično se oglašavala Opština Budva kao osnivač TO.

Iz Carevićeve administracije su još ranije odbacili tvrdnje Liješević, navodeći da dezavuiše javnost, plasira neistine o događajima u TO, jer, kako su naveli, očigledno i dalje ne može da prihvati činjenicu da je razriješena dužnosti direktorke “u skladu sa zakonom i po proceduri”.

”Opština Budva je osnivač TO, pa je samim tim ona u vlasništvu svih građana, a ne partije ili pojedinca koji žele da sačuvaju svoje interese. Razriješena direktorica Turističke organizacije Opštine Budva nastavlja da dezavuiše javnost plasirajući neistine o događajima u ovoj organizaciji. Očigledno je da i dalje ne može da prihvati činjenicu da je razriješena u skladu sa zakonom i po proceduri koja je propisana aktima organizacije”, naveli su u jednom od saopštenja iz Opštine.

A i lokalni odbori Demkrata i DF su uporedo vodili rat saopštenjima u kojima su nerijetko diskreditovale po njihovom mišljenju glavne krivce za dešavanja u TO. I dok Demokrate za cijelu situaciju smatraju krivim Carevića i njegovog šefa kabineta Nikolu Jovanovića, iz DF-a su jasno označili da su lider Demokrata Mijomir Pejović, šef parlamenta Krsto Radović i nekadašnji gradonačelnik, aktueleni poslanik Dragan Krapović, oni koji vode medijsku hajku.

Muk oko nastupa zvijezda za doček Nove godine

I dok se ne smiruju strasti u TO Budva, te se još ne zna da li će epidemiološka situcija omogućiti održavanje javnog dočeka Nove godine ispred zidina Staroga grada, javnost je ostala uskraćena kakve je ugovore sa najavljenim muzičkim zvijezdama zaključila Liješević.

”Vijestima” iz TO budve nije odgovoreno da li su honorari isplaćeni hrvstkom pjevaču Džiboniju I folk pjevačici Lepoj Breni, odnosno da li su dužni da vrate novac u slučau da doček ne bude održan I koju sumu novca će zadržati u slučaju otkazivanja.

Naravno, javnost ne zna I koje su sume novca dobili ovi pjevači, iako se spekuliše da je po ugovoru Džiboniju honorar 80 hiljada eura, a Breni upola manje.

U Opštini, kako je “Vijestima” rečeno nijesu imali uvid u ugovore, te su ponovili da su mimo njihovog učešća i saglasnosti dogovoren novogodišnji program.