Bečić: Skupština dobija "Zeleni salon", biće posvećen Danu proglašenja Crne Gore ekološkom državom

Predsjednik Skupštine kazao da je Samit u Istanbulu odlična prilika za intenziviranje ekonomske saradnje Crne Gore i Turske

4625 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Skupstina.me
Foto: Skupstina.me

Skupština Crne Gore dobiće "Zeleni salon", koji će biti posvećen Danu proglašenja Crne Gore ekološkom državom.

To je na najavio predsjednik Skupštine Aleksa Bečić.

On je učesnik V Ekonomskog Istanbulskog Samita u Turskoj.

Kako je saopšteno iz Kabineta predsjednika Skupštine, Bečić je uvodničar na V istanbulskom ekonomskom Samitu, a govorio je na temu "Značaj zelene ekonomije u održivom razvoju".

Ističući da je "priroda naša", dio bitisanja svih nas, Bečić je poručio da briga i istinsko staranje o njoj, čuvanje prirode, iziskuje i traži konkretna djela.

"Na njih sam spreman. Spreman, jer za ljepotu Crne Gore, za njene rijeke, planine, jezera i za njeno more ne postoji alternativa", kazao je Bečić, dodajući da su cilj upravo djela koja će ostaviti vidljiv trag.

"Trag koji ćete nastaviti vi. Trag koji će nastaviti vaša djeca i trag koji će vremenom postati dio naše kulture, dio naše tradicije i dio našeg naslijeđa. I do kraja, dio nas", kazao je Bečić.

Ocjenjujući da smo "po pitanju zelenih politika mnogo toga ostali dužni", Bečić je kazao da smo "ostali dužni riješenja za probleme iz prošlosti, ostali smo dužni modalitete riješavanja istih u budućnosti i ostali smo dužni u pogledu obećanja i čvrste riječi da će zelena politika postati prioritet".

Aleksa Bečić
foto: Skupstina.me

Iz Kabineta predsjednik Skupštine je saopšteno da je Bečić naveo da je ponosan na činjenicu da je Skupština Crne Gore proglašena najtransparentnijim Parlamentom na prostoru Zapadnog Balkana, da je osavremenila i modernizovala rad, te ojačala kontrolnu, nadzornu i zakonodavnu ulogu... Istakao je i korake koje je parlament preuzeo po pitanju zelenih politika.

"Skupština Crne Gore će biti prva u regionu koja će na krovu svoje zgrade instalirati solarnu elektranu sa 248 solarnih panela i time proizvoditi oko 50 odsto elekrtične energije. Za nas, veoma značajna ušteda, a za Crnu Goru skroman doprinos zelenim politikama", kazao je Bečić.

On je podsjetio da će biti obezbijeđena vozila na električni pogon za potrebe stručne službe najvišeg zakonodavnog doma, koja će se napajati električnom energijom sa skupštinske solarne elektrane. Takođe, kako je naveo, realizovan je projekat E-parlament, čime će u potpunosti biti digitalizovan zakonodavni proces što omogućava izbacivanje papira iz potpune upotrebe, dok je temeljnom adaptacijom skupštinskog zdanja, dobijena energetski efikasna zgrada Parlamenta.

"Ovo je odličan primjer, siguran sam da ćete se složiti, kako jedna mala zemlja, kako jedna državna institucija može upravo na svom primjeru da doprinese očuvanju i unapređenju svega onoga što zelena politika jeste", rekao je Bečić.

Predsjednik parlamenta je podsjetio da je prije tri mjeseca Crnu Goru posjetio predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan, te da će Crnu Goru za desetak dana posjetiti predsjednik Velike narodne Skupštine Turske, Mustafa Šentop.

Bečić je pozvao na dalje jačanje saradnje Crne Gore i Turske, ističući da je današnji Samit odlična prilika za inteziviranje ekonomske saradnje pored itekako uspješne parlamentarne saradnje.

Iz Kabineta predsjednika Skupštine je navedeno da je Bečić bio uvodničar Samita, pored Abdulaha Degera koji je izvršni direktor Samita, ministra Uzbekisatana Ibrahima Abdurakhmonov, gradonačelnice Gazijantepa Fatima Šahin, guverner centralne banke Crne Gore Radoje Žugić...

Bonus video: