Na "cesni" zarađivali, sad korodira

Ovaj avion inače ne leti već više od šest godina i propada, od kada je tadašnji direktor Uprave za nekretnine Mićo Orlandić ukinuo Odjeljenje UZN za aerofotogrametrijska snimanja terena
516 pregleda 0 komentar(a)
cesna remont
cesna remont
Ažurirano: 01.11.2017. 18:18h

Ministarstvo odbrane Crne Gore (MO) poništilo je prekjuče tender za remont lakog putničkog aviona tipa „cessna 421 B Golden Eagle“ registracije 4O-BRO jer jedina ponuda koju je dostavio Servis lake avijacije „Gas Aviation“ d.o.o. iz Smederevske Palanke odbačena kao neispravna.

U rješenju o obustavljanju postupka javne navake stoji da je „Gas Aviation“ ponudio da remontuje dvomotornu „cessnu“ za ukupno 238 hiljada eura sa PDV-om, dok je procijenjena vrijednost te opravke koju je MO definisalo u svom tenderu, 200 hiljada eura sa PDV-om.

Interesnatno je, međutim, da je MO raspisalo takav tender imajući u vidu da je, kada je sredinom septembra Vlada donijela odluku da „cessnu“ koja je u njenom vlasništvu ustupi Vojsci Crne Gore za „protokolarne potrebe“, baratalo sa cifrom od najmannje 210,5 hiljada eura za pokriće samo troškova remonta vazduhoplova.

„Budžetom za 2017. godinu, MO je planiralo sredstva za dovođenje predmetnog aviona u ispravno stanje, tj. za obezbijeđivanje njegove plovidbenosti. U cilju dovođenja aviona u ispravno stanje, u kompaniji „GAS‐Aviation“ izvršena je defektaža, na osnovu koje je definisana lista radova koje treba izvršiti kako bi se omogućilo njegovo dalje korišćenje. Spisak radova je dat u Prilogu 1 predloga, a za njihovo izvršenje potrebno je obezbjediti 210.533,00 eura"; stoji u tom dokumentu koji je Vlada usvojila na sjednici 14. septembra uz zaključak da se i zvanično mijenja namjena pomenutog aviona koji je prethodno u Upravi za nekretnine (UZN) korišten za aerofotogrametrijaka snimanja terena, u avion za protokolarne potrebe VCG.

Zaključcima usvojenim uz tu odluku, MO i VCG su obavezani da obezbjede “smještaj, održavanjeiI funkcionalnu ispravnost” ustupljene im “cessne 421 B”.

Ovaj avion inače, ne leti već više od šest godina i propada, od kada je tadašnji direktor UZN Mićo Orlandić (SD) pod čudnim okolnostima ukinuo Odjeljenje UZN za aerofotogrametrijska snimanja terena, u namjeri da navodno „sprovede uštede“ i oslobodi se aviona koji je tom državnom organu do tada donosio značajnu zaradu.

Dvomotornu „cessnu“ je UZN još 2010. odlukom Vlade, ustupila Ministarstvu odbrane koje je uz avion, moralo da preuzme i specijalnu kameru za snimanje terena, kao i posebno obučeno osoblje UZN za obavljanje aerofotogrametrijskih snimanja, ali se to nikada nije desilo. UZN je u međuvremenu potrošila preko 150 hiljada eura za remont aviona i preobuku vojnog osoblja za njegovo letjenje i održavanje.

Istovremeno, UZN je dodatno plaćala na desetine hiljada eura firmama iz inostranstva za aero-foto snimanja terena u Crnoj Gori, a koje je do par ghodina ranije, sama obavljala svojim avionom.

Iako je riječ o vremešnom avionu proizvedenom daleke 1972. godine, “Cessna 421 B” 4O-BRO koja je ustupljena Vojsci, navodno je utrošila jako malo svojih raspoloživih tehnoloških resursa jer je avioon do sada zvanično imao samo 3.790 tzv. ciklusa, odnosno ostvaruo nalet od ukupno 3.648 sati.

Ipak, postavlja se pitanje koliko je skoro šest godina ne-letjenja odnosno propadanja avina dok je ležao na zemlji često u potpuno neadekvatnim uslovima skladištenja, pričinilo štete na njegovim vitalnim komponentama, posebno samom zmaju aviona.

Bonus video: