Za recikliranje preko 440 tona električnog otpada

Za obezbjeđivanje podataka za posebne vrste otpada veoma je važno uspostavljanje informacionog sistema koji je detaljnije razrađen kroz Predlog zakona o upravljanju otpadom, koji je planiran za III kvartal sljedeće godine

19175 pregleda 4 komentar(a)
Nije donesen Nacrt uredbe koji se tiče električnog i elektronskog otpada, Foto: Shutterstock
Nije donesen Nacrt uredbe koji se tiče električnog i elektronskog otpada, Foto: Shutterstock

Za ponovnu upotrebu i recikliranje tokom prošle godine pripremljene su 442 tone električnog i elektronskog otpada, 35 tona baterija i akumulatora i 85 tona otpadnih vozila, vidi se iz dokumenta koji je pripremilo Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

U Državnom planu upravljanja otpadom dati su specifični ciljevi koji se odnose na komunalni, opasni i posebne vrste otpada.

U posebne vrste spada, između ostalog, električni i elektronski otpad.

Za posebne vrste otpada najvažnija kvalitetna organizacija njegovog sakupljanja, privremenog skladištenja i predaja ovlašćenim reciklerima. “U tom pravcu potrebno je na odgovarajući način uspostaviti sistem upravljanja otpada od električne i elektronske oprema, otpadnih vozila, otpadnih guma, otpadnih baterija i akumulatora, otpadnih ulja za podmazivanje i tečnosti...”, navodi se, između ostalog, u godišnjem izvještaju o sprovođenju Državnog plana upravljanja otpadom.

Vlada je na krajem prošlog mjeseca razmotrila izvještaj o sprovođenju Državnog plana upravljanja otpadom.

Ministarvo je od Vlade zaduženo da u saradnji sa Agencijom za zaštitu životne sredine i Uprave za statisku (MONSTAT) do kraja marta 2023. godine uspostavi informacioni sistem i jedinstvenu bazu podataka u oblasti upravljanja otpadom. Takođe je dobilo zaduženje i da u saradnji sa Upravom za inspekcijske poslove i Zajednicom opština analizira rezultate rada inspekcijskih organa i da predlog za unapeđenje sistem nadzora sprovođenja Zakona o upravljanju otpadom, posebno u dijelu kaznenih mjera.

Mada su bili planirani Programom rada Vlade za prošlu godinu, u dokumentu se ističe da, na primjer, nije donošen Nacrt uredbe o načinu i postupku osnivanja sistema preuzimanja, sakupljanja i obrade otpada od električnih i elektronskih proizvoda.

U skladu sa Zakonom o upravljanju otpadom, proširena odgovornost proizvođača, odnosno uvoznika se odnosi na električne i elektronske proizvode (EE-proizvode), vozila, baterije i akumulatore, gume i ambalažu.

Pored pomenutih količina električnog i elektronskog otpada, otpadnih baterija i akumulatora I otpadnih vozila, tokom 2020. godine sakupljeno je i pripremljeno za ponovnu upotrebu i reciklažu i 21.766 tona ambalažnog otpada.

”Iako su pojedina privredna društva upisana u registar sakupljača otpadnih guma, za sada se nema informacija o aktivnostima na upravljanju ovom vrstom otpada. Za obezbjeđivanje podataka za ove vrste otpada veoma je važno uspostavljanje informacionog sistema koji je detaljnije razrađen kroz Predlog zakona u upravljanju otpadom, koji je planiran za III kvartal 2022. godine”, navodi se u izvještaju Ministarstva.

Zabranjeno je ispuštanje otpadnih ulja i tečnosti u vode, na zemljište ili u zemljište, a njihov vlasnik je dužan da ih sakuplja odvojeno, kao i da ne ih ne miješa sa drugim vrstama otpada, a ukoliko je tehnički izvodljivo da obezbijedi i njihovo regenerisanje.

Iz dostavljenog izvještaja Agenciji, barski “Hemosan” je sakupilo 1.120 tona zauljane vode iz separatora ulje/voda, mulja iz separatora, različitih motornih ulja za mjenjače i podmazivanje, od čega je oko 220 tona izvezeno.

U ovom dijelu postavljena je i tabela sa procijenjenim količinamna posebnih vrsta otpada u Crnoj Gori i prikaz količina otpada koji se generiše, sakuplja, selektuje i obrađuje iz 2013. godina.

Tako se navodi da je uvezeno ili proizvedeno oko 6.000 tona, a generisani otpad u tom dijelu iznosio 4.200 t, uvezeno 15.000 tona vozila a generaisana kao otpad 5.000 tona...

Bonus video: