NVO "Izvor života": Da slavska trpeza bude puna

"Od početka godine onima kojima nedostaje hrana pripremili smo preko sto hiljada toplih obroka, preko pet hiljada prehrambenih i higijenskih paketa, adaptirali smo više stambenih jedinica i uspjeli da prikupimo vrlo značajna sredstva pomoći za liječenje više osoba"

17676 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Porodicama iz Nikšića koje sjutra slave Svetog Nikolu, a koje nijesu u mogućnosti da slavsku trpezu pripreme onako kako bi željeli, pa su se za pomoć obratili nevladinoj organizaciji (NVO) "Izvor života", trpeza će zahvaljujući pomenutoj NVO biti puna.

Članovi te NVO potrudili su se da obiđu sve koji su im se obratili za pomoć i da im odnesu slavske pakete u kojima se nalaze suhomesnati proizvodi, salate, kolači...

"Pravoslavni vjernici će tokom sjutrašnjeg dana proslaviti Svetog Nikolu. U domovima širom Crne Gore biće posluženja sa tradicionalno bogatih trpeza i gorjeće slavske svijeće. Istovremeno biće mjesta gdje će one stajati na praznim trpezama, ali gdje god budemo mogli, razveselićemo domove koji su u oskudici. Na taj način želimo da prenesemo poruku bratske ljubavi i od srca da donesemo topli obrok kao simboliku "Izvora života"", poručila je Konstantina Vojinović.

Patnja ljudi, kako je kazala, u ovim teškim vremenima nije samo daleka svakodnevnica nekih koje ne srećemo često, ne poznajemo ili nisu u našoj neposrednoj blizini, već nam “svima tu negdje s vremena na vrijeme zaprijeti ili nam makar ne dozvoljava da ne mislimo o njoj”.

"U mom rodnom gradu se trudimo da se nosimo sa tegobama različitih grupa ljudi. Od početka godine onima kojima nedostaje hrana pripremili smo preko sto hiljada toplih obroka, preko pet hiljada prehrambenih i higijenskih paketa, adaptirali smo više stambenih jedinica i uspjeli da prikupimo vrlo značajna sredstva pomoći za liječenje više osoba. Ko god je prošao kroz to iskustvo zna da spasiti ljudski život bilo direktno ili indirektno je zaista jedinstven osjećaj, nešto daleko najuzvišenije”, kazala je Vojinović.

Izvor života hrana, Izvor života
foto: Svetlana Mandić

Sve to, kako je naglasila, ne bi mogli da nemaju izuzetno dobru saradnju sa institucijama, velikim brojem nevladinih organizacija, dijasporom, svim vjerskim institucijama i dobronamjernim ljudima “koji ne znaju za sujetu i služe se samo iskrenom ljubavlju prema drugom”.

"Naš najveći donator je neko ko iz sopstvenih principa insistira na svojoj anonimnosti. Riječ je o crnogorskoj porodici iz Berlina. Saradnja sa tom porodicom podstakla me na to da još češće počnem misliti i o nekim vrijednostima koje postoje kod nas Crnogoraca, a kojima možda nijesmo dali ime ili na koje nijesmo dovoljno obratili pažnju kao društvo u cjelini. Mislim da je upravo ta nevidljiva snaga koja je duboko utkana u crnogorsko biće - optimizam koji preovladava, ali ipak zaodjeven depresijom”, zaključila je Vojinović u saopštenju za javnost.

Bonus video: