Traže 16 autobusa za gradski prevoz

Tender Glavnog grada vrijedan je dva miliona eura, a ponude se mogu dostaviti do 10. januara

5762 pregleda 11 komentar(a)
Prevoznici najavljuju poskupljenje, Foto: SAVO PRELEVIC
Prevoznici najavljuju poskupljenje, Foto: SAVO PRELEVIC

Glavni grad raspisao je juče dva miliona eura vrijedan tender za 16 autobusa za prevoz na gradskim i prigradskim linijama.

Pošto su više isticale da nisu dobile saglasnost Vlade, gradske vlasti odlučile su se da dva miliona eura od prodaje udjela u Novom duvanskom kombinatu iskoriste za trgovinu autobusa.

Iznos od milion eura biće, kako se navodi u tekstu tendera, isplaćen sljedeće godine, u roku od 30 dana od primopredaje ugovorene robe, pola miliona do kraja januara 2023. godine, a preostalu sumu kraja januara 2024. godine.

Dužina vozila mora biti minimum 8,5 metara. Mora imati najmanje 23 mjesta za sjedjenje, uključujući i mjesto vozača. Kada se uzme u obzir i stajanje, u vozilima mora biti kapacitet za najmanje 60 putnika.

Tehničkim karakteristikama traži se da ima najmanje dvoje vrata na desnoj bočnoj strani. Od tih jedna moraju biti prilagođena za ulazak osoba u invalidskim kolicima.

Unutar autobusa mora, prema specifikacijama, postojati zvučno obavještenje o nazivima stanica (namijenjeno za lica sa oštećenim vidom), kao i led displeji sa istim informacijama (namijenjeni licima sa oštećenim sluhom).

Glavni grad, takođe, traži unutrašnje kamere visoke rezolucije koje pokrivaju unutrašnjost vozila.

Traži se i da ima uređaj za bežični internet i za brojanje putnika.

Garantni rok su dvije godine ili pređenih 200.000 kilometara po vozilu od dana potpisivanja zapisnika o primopredaji ugovorene robe. Garancija otpornost na koroziju vozila je sedam godina.

Tender će se ocjenjivati u odnosu na najnižu ponuđenu cijenu i najkraći rok za izvršenje ugovora. Rok za izvršenje ugovora ne može biti duži od 60 dana od zaključivanja ugovora.

Ponude se dostavljaju do 10. januara.

Televizija Vijesti je juče objavila, pozivajući se na gradske prevoznike, da će karte za gradski i prigradski prevoz u Podgorici vjerovatno biti skuplje od prvog januara. Cijena karte sada iznosi 0,9 eura, a prevoznik Janko Bulatović kazao je u “Bojama jutra” da o visini cijene još nisu odlučili, ali da je moguće da će biti jedan euro u prvoj zoni.

Bonus video: