IJZCG: Crna Gora se obavezala da će obezbijediti poštovanje prava svakog djeteta

Polaznici su stekli vještine i znanja o značaju primjene ponašanja koje je u skladu sa zdravljem, sticanje osnovnih znanja o higijeni neophodnoj za pravilnu pripremu namirnica i podizanje kvantuma znanja u vezi sa principima i značajem pravilne ishrane i uticaja na pravilan rast i razvoj bezbjednosti hrane za sve, a posebno za djecu

4433 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Crna Gora se obavezala da će obezbijediti poštovanje prava svakog djeteta na pristup kvalitetnim sistemima obrazovanja i zdravstva, a iskazujući posvećenost evropskim integracijama, ostvarivanju Ciljeva održivog razvoja i implementaciji Konvencije Ujedinjenih nacija o pravima djeteta.

To je saopšteno iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore dodajući da obezbjeđivanje poštovanja osnovnih ljudskih prava djece romske i egipćanske nacionalnosti predstavlja veliki izazov za mnoge evropske države.

Oni su pojasnili da kada se radi o zakonodavnom okviru, Zakon o zdravstvenom osiguranju Crne Gore reguliše čitav niz pitanja koja su u vezi sa uspostavljanjem i ostvarivanjem prava iz oblasti zdravstvenog osiguranja.

Njime je, kako navode, propisano da se socijalno ranjive kategorije stanovništva, uključujući i pripadnike RE naroda, oslobađaju obaveze plaćanja troškova medicinskih usluga što ukazuje na posvećenost zakonodavne i izvršne vlasti ka unaprijeđenju prava RE populacije.

Iz Instituta su kazali da su zaposleni u Institutu za javno zdravlje, u saradnji sa UNICEF-om su tokom protekle i ove godine, planirali realizaciju projektnih aktivnosti među pripadnicima romske populacije, kako bi uticali na prilagođavanje njihovog ponašanja zdravlju, odnosno realizovali mjere primarne, nespecifične prevencije, u formi zdravstveno-vaspitnih komunikacionih i strategija sticanja vještina.

Projektne aktivnosti su uključivale: definisanje dokumentacione osnove, realizaciju ukupno 35 radionica, koje su usmjerene ka očuvanju i unapređenju zdravlja romskih žena, ali i djece i muškaraca. Teme su se odnosile na vodeće faktore rizika identifikovane u ciljnoj populaciji i realizovane su u skladu s iskazanim potrebama pripadnika romske populacije.

Radionicama je obuhvaćena romska populacija u Podgorici, Nikšiću, Beranama i Kotoru.

Kroz ciljnoj populaciji prilagođene zdravstveno-vaspitne radionice, organizovane po timu strategija sticanja vještina, polaznici su stekli vještine i znanja o značaju primjene ponašanja koje je u skladu sa zdravljem, sticanje osnovnih znanja o higijeni neophodnoj za pravilnu pripremu namirnica i podizanje kvantuma znanja u vezi sa principima i značajem pravilne ishrane i uticaja na pravilan rast i razvoj bezbjednosti hrane za sve, a posebno za djecu.

Kako su kazali, sa polaznicima se radilo na usvajanju oblika ponašanja neophodnog za očuvanje i unapređenje reproduktivnog zdravlja i kompetentnog planiranja porodice i donošenja na svijet zdravog i željenog potomstva.

Posebna pažnja je posvećena edukaciji o značaju uredne vakcinacije djece za sprečavanje nastanka zaraznih bolesti, kao i očuvanja u unapređenja njihovog zdravlja, čak i u kontekstu pandemije Kovid-19 kao i dostizanje i održavanje visokog obuhvata imunizacijom preporučenim brojem doza vakcina u skladu sa uzrastom, s posebnim akcentom na djecu koja pripadaju posebno osjetljivim populacionim grupama u inače vulnerabilnoj kategoriji romskog stanovništva.

Kroz radionice pripadnicima RE populacije je prezentovano na koji način mogu ostvariti korišćenje prava iz zdravstvene zaštite, imajući u vidu činjenicu da češće obolijevaju od bolesti većeg socio-medicinskog značaja, sa ciljem smanjenja nejednakosti u zdravlju između Roma i ostalog dijela populacije.

"Zahvaljujući podršci UNICEF-a, prilikom radionica je podijeljeno 350 higijenskih paketa polaznicima", naveli su iz Instituta.

Projekat je dio šireg regionalnog programa “Socijalna inkluzija romske djece i djece sa smetnjama u razvoju na Zapadnom Balkanu i Moldaviji 2019.-2021.” kojeg sprovodi UNICEF uz podršku Austrijske razvojne agencije.

Bonus video: