Berane: Konačno dobijaju adrese i brojeve

Do sada je u pet gradskih mjesnih zajednica u Beranama bilo popisano i brojeve imalo tek 155 objekata, novim popisam obuhvaćeno je njih 2.250

3102 pregleda 1 komentar(a)
Obiman posao popisivanja objekata: Berane, Foto: Tufik Softić
Obiman posao popisivanja objekata: Berane, Foto: Tufik Softić

Opština Berane, odnosno resorni Sekretarijat za stambeno-komunalne poslove, okončao je popis stambenih i poslovnih objekata u pet gradskih mjesnih zajednica, Novo naselje, Park, Stari grad, Lim i Hareme, kojim je obuhvaćeno 2.250 objekata i kojima su konačno dodijeljeni brojevi.

Prema riječima sekretara tog opštinskog sekretarijata Miloša Kastratovića, rješenjima je određeno 2.095 novih brojeva stambenih i poslovnih objekata.

Do sada je u tim velikim mjesnim zajednicama bilo popisano i brojeve imalo tek 155 objekata.

”U 24 ulice Mjesne zajednice ‘Novo naselje’ popisano je 630 objekata, a rješenjem su određena 524 broja. U MZ ‘Park’, u 18 ulica, popisano je 426 objekata i određeno rješenjem 407 brojeva. U MZ ‘Stari grad’, u 17 ulica i na jednom trgu popisano je 245 objekata i rješenjem određeno 227 brojeva. U 22 ulice koje pripadaju MZ ‘Lim’ popisano je 606 objekta, od kojih je rješenjem određeno 598 brojeva, dok je u MZ ‘Hareme, u šest ulica, popisano 343 objekta, od čega je njih 339 rješenjem dobilo brojeve”, kazao je Kastratović.

Prije nego što je završena ova aktivnost, u Novom naselju je 106 objekata imalo broj, u MZ ‘Park’ 19, ‘Stari grad’ 18, ‘Lim’ osam i ‘Hareme’ četiri.

Kastratović objašnjava da je Sekretarijata za komunalno-stambene poslove, saobraćaj i zaštitu životne sredine uradio pet zbirnih rješenja za svaku mjesnu zajednicu.

”Na taj način zvanično su određeni brojevi stambenim i poslovnim objektima u ovim mjesnim zajednicama. Rješenja su objavljena na sajtu i na oglasnoj tabli Opštine Berane. Takođe, dostavljena su i državnim organima na dalje postupanje i to Upravi za katastar i državnu imovinu Crne Gore, PJ Berane, Ministarstvu unutrašnjih poslova, PJ Berane, Upravi za statistiku, odnosno Monstatu. Po jedan primjerak svakog rješenja dostavljen je Agenciji za izgradnju i razvoj Berana, kako bi preduzeli radnje iz svoje nadležnosti i postavili table na terenu”, kazao je Kastratović.

On je istakao da nikada do sada nije urađen ovako obiman posao, a otežavajuća okolnost u radu im je bila što nijesu postojali podaci koji su bili neophodni za rad radnih grupa.

”Krenulo se od same nule i uspjeli smo da odredimo brojeve. Želim da istaknem da sam kao sekretar preduzeo sve postupke iz svoje nadležnosti kako bi se posao za urbani dio grada završio”, pojasnio je Kastratović.

On je naglasio da ovdje nije kraj kada je u pitanju popisivanje stambenih i poslovnih objekata na teritoriji opštine Berane, jer ih čeka još puno posla na prigradskom i seoskom području.

”Od Uprave za katastar i državnu imovinu PJ Berane dostavljeno je rješenje za MZ Hareme, kojim su u posjedovne listove izmijenili podatke i na osnovu rješenja Sekretarijata upisali brojeve stambenim i poslovnim objektima”, rekao je Kastratović.

Na taj način, kako je dodao, stvoreni su uslovi da građani Berana iz ovih mjesnih zajednica riješe problem koji su imali sa adresama bez broja, odnosno da od sada imaju broj i dobiju preciznu adresu sa brojem, nazivom ulice i mjesne zajednice kojoj pripada njihov stambeni ili poslovni objekat.

Bonus video: