Pare potrošili, a radija i televizije nema

Na koji način je utrošeno izdvojenih 10.000 eura i šta je sa nabavljenom opremom, niko još nema odgovor

11316 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Dragana Šćepanović
Foto: Dragana Šćepanović

Radio televizije (RTV) Kolašin, očigledno je, nema više u planovima lokalne vlasti, jer naredne godine Opština neće finansijski podržati firmu Lokalni javni emiter RTV Kolašin doo koji je osnovala prošle godine.

Nacrtom odluke obudžetu za narednu godinu nije predviđena podrška tom lokalnom mediju, koji nikad nije počeo zvanično da radi. Međutim, za njegovo funkcionisanje izdvojeno i potrošeno 10.000 eura do sada. Na koji način je novac trošen iz izvršne vlasti tek treba da odgovore odobornicima lokalnog parlamenta, ali i javnosti. Do sada iz Opštine nijesu zvanično kazali šta namjeravaju sa RTV, kao ni gdje je i ko raspolaže već kupljenom opremom za taj medij.

Prema nezvaničnim informacijama koje su “Vijesti” dobile u lokalnoj upravi, od toga projekta se privremeno odustalo.

“Iako je jasno od kolikog je značaja lokalni medij za Kolašin, ne očekuje se da će skoro biti ponovo incirano njegovo otvaranje. Satus društva, koje je osnovala opština, tek treba da se riješi, kao i da se napravi analiza onoga što je do sada realizovano u okviru tog projekta”, kazali su nezvanično iz Opštine.

Na posljednjoj sjednici Skupštine opštine, iz odoborničkog kluba Demokrata zatražili su od predsjednika SO da odgovori zbog čega još na dnevnom redu nije Odluku o imenovanju novih članova Savjeta lokalnog javnog emitera RTV Kolašin.

”Da li se planira gašenje tog društva, s obzirom na to da u budžetu nijesu predviđena sredstva za njegov rad naredne godine? Zbog čega odbornici nijesu razmatrali izvještaj o radu tog društva za minulu godinu, s obzirom na to da je potrošeno više od 10.000 eura”, pitala je odbornica Demokrata Zorana Bakić.

Prema podacima sa sajta Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS), Lokalni javni emiter RTV Kolašin registrovan je 24. jula. To se desilo mjesec i po nakon što je Savjet RTV imenovao v.d. direktor Dragoslava Jeknića. Pored njega nije bilo zaposlenih u RTV.

Zvaničan početak rada RTV planiran je za početak decembra prošle godine. Prvobitno je predloženo da u RTV bude sedam radnih mjesta.

Prema prvobitnom planu finansiranja RTV, za zarade zaposlenih zaposlenih za tri godine bilo je potrebno 72.000 eura.

Pored kritika iz opozicije, način na koji je osnovano to opštinsko preduzeće nije se dopao ni nekim konstituentima kolašinske vlasti.

Predsjednik SO Milan Đukić iz Grupe birača nedavno je rekao da su planovi o realizaciji RTV imali mnogo nezakonitosti.

”Iz nacrta odluke o budžetu za narednu godinu vidi se da je planirano gašenje tog društva, što je porazno. Vodili su se logikom ‘ako ne možete da konstituišite politički radio, onda ga gasite’”, rekao je predsjednik SO.

Bonus video: