Apel Vlade: Građani, prijavite svaki oblik nasilja koji uočite

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava apelovalo na sve institucije da obrate veću pažnju na načine da se nasilje spriječi, na prvom mjestu nasilje nad ženama, tako što će se vjerovati ženama koje se obrate za pomoć zbog porodičnog ili partnerskog nasilja
2 komentar(a)
pedofilija, maltretiranje, mučenje, zlostavljanje, Foto: Shutterstock.com
pedofilija, maltretiranje, mučenje, zlostavljanje, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 01.11.2017. 16:59h

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava pozvalo je sve građane da prijave svaki oblik nasilja koji uoče, i ocijenilo je da je potrebno uvesti liste za procjenu rizika za ponavljanje nasilja.

Ministarstvo je, u reagovanju povodom ubistva profesorice u penziji, najoštrije osudilo "monstruozno ponašanje pojedinaca koji su u stanju da počine ovakva nedjela".

Taj resor je apelovao na sve institucije da, kako su saopštili, obrate veću pažnju na načine da se nasilje spriječi, na prvom mjestu nasilje nad ženama, tako što će se vjerovati ženama koje se obrate za pomoć zbog porodičnog ili partnerskog nasilja.

"Danas šaljemo poruku prvenstveno institucijama i građanima/kama, da moraju da se uvedu liste za procjenu rizika za ponavljanje nasilja, kao i da se napravi bolja evidencija nasilja u porodici", kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, mora se uvesti odgovornost profesionalaca koji postupaju u ovakvim slučajevima, jer, dodaje se, dok god ne postoji lična odgovornost, slučajevi poput ovog će se ponavljati.

"Apel upućujemo i medijima da odgovorno izvještavaju o nasilju nad ženama, jer iako postoji validan zakonodavni okvir, evidentno postoje i problemi u njegovoj primeni i koordinaciji", saopštili su iz Ministarstva.

Bonus video: