INFOGRAFIK Zarazio se 5.281 đak i 1.179 nastavnika

U Podgorici od početka školske godine inficirano oko šest odsto učenika i dvanaest procenata nastavnika

28674 pregleda 15 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Od početka školske godine do 3. decembra, koronavirusom se zarazilo 6.724 đaka, nastavnika i ostalih zaposlenih u obrazovnim ustanovama.

Prema podacima Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta (MPNKS), za tri mjeseca inficiran je 5.281 učenik osnovnih i srednjih škola. Najviše ih je oboljelo u septembru - 2.427, u oktobru se zarazilo 1.275 učenika, a od početka novembra do 3. decembra 1.579. Tokom prva tri mjeseca školske godine koronavirus je registrovan kod 1.179 nastavnika, kao i kod 264 zaposlenih koji pripadaju nenastavnom osoblju.

U podgoričkim osnovnim i srednjim školama, tvrde u resoru Vesne Bratić, od početka školske godine inficiralo se 1.993 đaka. Više oboljelih registrovano je u osnovnim školama - 1.131, dok je kovid-19 u istom periodu potvrđen kod 862 srednjoškolca.

S obzirom na to da je ukupan broj učenika osnovnih i srednjih škola na teritoriji Podgorice 31.863, to znači da se od početka školske godine inficiralo oko 6,25 odsto đaka.

U Podgorici se zarazilo i oko 12 odsto prosvjetnih radnika - od ukupno 2.648 zaposlenih nastavnika inficirala su se 322.

Prema dostupnim podacima, do sada je oboljelo najviše djece koja pohađaju osnovnu školu “Oktoih” u naselju Zabjelo - njih 157, dok su se inficirala i 134 učenika OŠ “Radojica Perović” u Bloku 6. Na trećem mjestu po broju zaraženih je škola “Štampar Makarije” u Bloku 5 sa 104 oboljela đaka, a zatim “Pavle Rovinski” na Starom aerodromu u kojoj su za tri mjeseca zabilježena 102 slučaja infekcije.

Bez zaraženih u školi na Koniku, na selima malo oboljelih

Osnovne škole u seoskim područjima na teritoriji glavnog grada zabilježile su vrlo mali broj oboljelih od koronavirusa. U osnovnoj školi “Đoko Prelević” u Kučima, koja broji pedesetak đaka, nije zabilježen niti jedan slučaj infekcije kovid-19, kao ni u školama “Šćepan Đukić” u Lijevoj Rijeci i “Boško Radulović” u Komanima...

Jedina osnovna škola na gradskom području koja tokom tri mjeseca nije imala zaraženih je “Marko Miljanov”, u naselju Konik.

Kada je riječ o srednjim školama, najviše inficiranih registrovano je u Gimnaziji “Slobodan Škerović” - od 1. septembra do 3. decembra zarazilo se 180 učenika. Iz MPNKS je saopšteno da su se zarazila i 142 đaka Srednje medicinske škole, kao i 126 učenika Srednje stručne škole Sergije Stanić. Prema podacima tog resora, kovid-19 registrovan je kod 57 đaka Srednje mašinske škole “Ivan Uskoković”.

Iz MPNKS su “Vijestima” odgovorili da u privatnim predškolskim ustanovama - a to su vrtići “Ljubica Popović”, “Pinokio”, “Čarli Čaplin”, “Kockica”, “The Dodo” i “Zvjezdice” i Obrazovni centar “QSI International School of Montenegro”, nije bilo zatvorenih grupa zbog koronavirusa.

U predškolskoj ustanovi “Đina Vrbica” u drugoj sedmici septembra bilo je zatvoreno devet grupa, u trećoj osam, u četvroj sedmici šest, dok su od 27. septembra do 1. oktobra bile zatvorene tri grupe, koliko i od 4. do 8. oktobra. Prema podacima MPNKS, u trećoj sedmici oktobra bilo je zatvoreno osam grupa, a u četvroj tri. Tokom novembra u vrtićima “Đina Vrbica” na sedmičnom nivou bile su zatvorene po tri grupe.

Prema mjerama Vlade, sve obrazovne ustanove su u obavezi da obezbijede da svi zaposleni i učenici nose zaštitnu masku, osim ako “usljed zdravstvenog stanja i individualnih razvojnih specifičnosti ne mogu nositi masku ili je mogu nositi samo uz određena ograničenja”, tokom trajanja časova i na otvorenoj površini ako se ne može obezbijediti fizička distanca od najmanje dva metra.

U skladu sa preporukama Instituta za javno zdravlje, dužne su i da obezbijede mjerenje temperature na ulazu u ustanovu, dezinfekciju ruku, čišćenje i dezinfekciju svih prostorija, odrede lica odgovorna za poštovanje i kontrolu mjera...

Bonus video: