Jasnić Mušović, Foto: Luka Zeković

Zagrljaj i poljubac i loš dan poprave (VIDEO PRIČA)

Vaspitačica Rada Jasnić Mušović kaže da ne postoji recept za uspješan posao, ali ukoliko daš ljubav - dobićeš je od djece dvaput više

38483 pregleda 6 komentar(a)
Jasnić Mušović, Foto: Luka Zeković
Jasnić Mušović, Foto: Luka Zeković

Loš dan mi poprave zagrljajima i poljupcima, od milošte me zovu - Sunce, a dan mi počinje maženjem, grljenjem i razgovorima o različitim temama.

Tako svoj posao opisuje Rada Jasnić Mušović, vaspitačica u vrtiću Đina Vrbica, vaspitna jedinica Dragan Radulović.

Priča da djecu rijetko kad oslovljava imenom i da u njima, prije svega, vidi - drugare.

Kaže da najčešće uče kroz igru, jer tako “najbolje usvajaju nova znanja i vještine, a to im donosi veliku radost”.

”Prije svega ih mnogo volim, a podstaklo me i to dijete u meni. Nikada se nisam pokajala što sam se odlučila baš za taj posao, jer donosi mnogo ljubavi, spontanosti I lijepih uspomena”, priča Jasnić Mušović za “Vijesti”.

Posao vaspitača ocjenjuje kao veoma zahtijevan, jer su “djeca ogledalo nas samih”, i ustiče da djecu moraju da nauče nečemu što je bitno i za njih i za odrasle.

vaspitačica
foto: Luka Zeković

Recept za uspješan posao, kako kaže, ne postoji, ali “ukoliko daš ljubav - dobićeš je od djece duplo više”.

”Djeci dajem svu ljubav koju posjedujem. Rijetko kad ih zovem po imenu, oni imaju posebne nadimke - sunce, srećo... Njih to čini srećnim, a ja dobijam zauzvrat ljubav, pažnju i zagrljaje, što mene čini srećnom”, kaže ona.

Učenje kroz predstave i pjesme

Vaspitačica priča da znanje najčešće prenosi kroz predstave i pjesmice. Djeca učestvuju u predstavama koje, kako ističe, nerijetko i sama osmisli.

”Samo sjednem i napišem tekst za predstavu, tako mi dođe. Djeca me najviše podstiču, a zanimljiva imena koja njima dajem koristim kasnije za imena djece u predstavi. Volim da pišem tekstove, zanimljivo mi je, opušta me”, priča ona kroz osmijeh.

Predstava u kojoj su učestovala i djeca je “Maca papučarica” koja im objašnjava zašto je lična higijena bitna.

Limunu pjevaju pjesmicu kako bi brže porastao
Limunu pjevaju pjesmicu kako bi brže porastaofoto: Luka Zeković

”To su moji mali glumci. Prvo su posmatrali mene kako glumim, radovali se svaki put kada treba predstavu da gledaju, ali sada već i oni glume. Dosta vježbamo, ali je to uvijek tako simpatično I nikad ne može da vas umori rad sa njima”.

U dvorištu svog vrtića djeca su posadila limun, kojem pjevaju pjesmicu koju su zajedno izabrali, “jer će ono tako brže porasti”. Zelenilo u kome borave često i očiste sa učiteljicom, jer je “bitno čuvati svoju okolinu”, ali i higijenu.

”Bitno je da peremo ruke redovno kako ne bismo dobili bakterije, a možda i koronu”, kaže jedna djevojčica.

Od djece može mnogo da se nauči

Sa djecom je lakše raditi nego sa odraslima, ističe Rada.

”Oni vas svakako poslušaju, usvoje to što im pričate, a emocija i ljubav koju šire mi odrasli ne umijemo da pokažemo”, kaže Jasnić Mušović, koja je takođe i koordinator eko-škole za vaspitnu jedinicu u kojoj radi.

Od njih je, kako kaže, naučila da se raduje sitnicama i da je dan izgubljen ukoliko se niste nasmijali.

vaspitačica
foto: Luka Zeković

”Oni se raduju malim stvarima, ta njihova neiskvarenost i oduševljenje sitnicama te natjeraju da se zapitaš i razmisliš da li su neke stvari vrijedne nerviranja, ali i zašto se češće ne radujemo običnim stvarima. Mi odrasli nismo ni svjesni koliko možemo da naučimo od njih. Samo ih treba posmatrati”.

Simpatični odgovori djece su joj vrlo često pomagali da prebrodi težak dan, ali i da kada se “naljuti” na njih to ne traje dugo, jer na njen pogled koji se razlikuje od onog na koji su navikli je dočeka - “ali ja te učiteljice volim”.

”I kako onda da ostanem ljuta”, smije se Rada.

vaspitačica
foto: Luka Zeković

Zanimljive i simpatične izjave djece zapisuje, a njihove crteže uvijek čuva da bi ih, kada izađu iz vrtića - dala roditeljima.

”To je njihov slatki portfolio”.

Podrškom zajedno ostvaruju ideje

Priča da su djeca zainteresovana za sve teme koje obrađuje, jer ih bira u skladu sa njihovim interesovanjima. Kako kaže, imaju i veliku slobodu sa njom, što joj je posebno drago jer “ne voli da imaju strahopoštovanje, već da u njoj vide druga i podršku”.

Kroz igru oni najbolje “rješavaju određene prepreke”, a upravo tim načinom usvajaju nova znanja i vještine koje će im kasnije u životu biti potrebne.

vaspitačica
foto: Luka Zeković

”U radu se prilagođavam djeci, jer je to poenta svega - prilagoditi se njima kako bi sami naučili to što želite, za sada se to pokazalo kao najbolje rješenje. Njima je lijepo, a ja sam na kraju dana zadovoljna”.

Ustanova u kojoj Rada radi je izabrana od strane Ministarstva prosvjete kao predstavnik lutkarskih predstava, dramatizacije i dramskih aktivnosti, a ona ističe da će se narednom periodu tome još više posvetiti.

vaspitačica
foto: Luka Zeković

"Zahvalnost za uspješne “projekte” dugujem direktorici naše ustanove Bojani Razić i stručnom timu koji mi konstantno pružaju kako podršku, tako I sugestije za realizaciju isplaniranih aktivnosti. Mi smo kao jedan veliki tim”, kaže vaspitačica.

Bonus video: