Humanitarni bazar nikšićkih osnovaca

Na štandovima su bili izloženi novogodišnji ukrasi, čestitke, igračke, magneti, razne rukotvorine, ali i sokovi i slane i slatke poslastice

5914 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Kiša i hladno vrijeme nijesu spriječili učenike nikšićkih osnovnih škola „Ratko Žarić“, „Dušan Bojović“, „Dušan Đukanović“, „Branko Višnjić“ i „Braća Bulajić“ da ispred Robne kuće organizuju, zajedno sa nastavnicima, a u saradnji sa Opštinom, humanitarni bazar.

Na štandovima su bili izloženi novogodišnji ukrasi, čestitke, igračke, magneti, razne rukotvorine, ali i sokovi i slane i slatke poslastice. Novac koji su vrijedni mladi humanitarci zaradili biće uplaćen djeci kojoj je potrebno za liječenje.

Na ovaj način, učenici i njihovi nastavnici, htjeli su da u susret 20.decembru, Međunarodnom danu danu ljudske solidarnosti, ali i u susret novogodišnjim i božićnim praznicima, upute poruku da su empatija i humanost ono što je potrebno svima.

Njihovni nastavnici su istakli da ovakve vannastavne aktivnosti imaju za cilj da kod djece razvijaju solidarnost i timski rad, ali i kreativnost i preduzetnički duh.

Miloš Đukanović, učenik osmog razreda OŠ “Dušan Đukanović” sa Lukova, kazao je da su na ovaj način željeli da pomognu onima kojima je pomoć potrebna, svjesni da njihovo malo nekome znači dosta.

humanitarni bazar Niksic
foto: Privatna arhiva

“Pomagali su nam naši nastavnici kada su ideje u pitanju, a mi smo odradili sve ostalo. Naša škola se više puta odazivala ovakvim i sličnim akcijama”, kazao je Miloš.

Na štandu učenika OŠ “Branko Višnjić” iz Krstca, pored rukotvorina, bilo je i domaćih čajeva, sadnica zimzelenog drveća, sokova od drenjina…

“Ovo je zajednički rad učenika, nastavnika i roditelja. Svi su naši učenici učestvovali. Drago nam je što smo dio ovog humanitarnog bazara”, kazao je nastavnik Bogdan Manojlović.

humanitarni bazar Niksic
foto: Privatna arhiva

Natalija Tijanić, učiteljica u školi “Dušan Bojović” iz Župa, kazala je da su većinu izloženih ukrasa uradili učenici nižih razreda.

“Mala djeca se posebno raduju novgodišnjim prazniima i rado su učestvovali i pomagali. Djecu na ovaj način učimo i humanosti i preduzetništvu. Naša škola često učestvuje u humanitarnim akcijama jer volimo da pomažemo, koliko možemo. Skoro je završena i humanitarna akcija koja je odrađena u saradnji sa Crvenim krstom i tokom koje smo prikupili veliku količinu hrane, igračaka, garderobe i na to smo vrlo ponosni. Ponosni smo na svoje učenike i njihove roditelje koji osjećaju i prepoznaju potrebu da pomažu”, kazala je Tijanić.

Bonus video: