U Sutomoru održan četvorodnevni Forum brđana i brđanki regiona

“Velika smo zajednica u kojoj pomažemo jedni drugima i kroz neformalne razgovore i druženja na ovakvim događajima razmenjujemo ideje koje su od značaja za napredak nas kao pojedinaca, ali i naših organizacija”, kazala je Kristina

5827 pregleda 0 komentar(a)
Foto: SICG
Foto: SICG

“Možda njedan psiholog neće uspeti da objasni zašto su izviđači listom dobri ljudi. Tu nema pravila, nema recepta, tu postoji klima, nešto što formira i svijest i savjest, neka posebna toplina, neka lijepa svjetlost u očima. Biti izviđač, to znači u samom sebi biti zdrav, običan, praveden, sanjar, poeta i drug. U ovoj sveopštoj jurnjavi za egzistencijom, u ovim ekcesima koji tu i tamo zahvataju mlade, izviđaci su ona bijela strana mladosti”, zapisao je Mika Antić.

E ta bijela mladost, njih oko 70 iz Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije, učestvovali su na 6. Forumu brđana i brđanki, koji je, u organizaciji Savez izviđača Crne Gore (SICG), održan od 9. do 12. decembra u Sutomoru.

“Svake godine, brđani i brđanke se na Forumima bave različitim temama, pa smo tako ovoga puta odlučili da govorimo o jednoj od najpopularnijih tema 21. vijeka – digitalnom marketingu. Imali smo čast da ugostimo predavače iz struke sa dugogodišnjim iskustvom, koji su našim učesnicima održali niz edukativnih i interaktivnih radionica tokom kojih se govorilo o brojnim segmentima digitalnog marketinga”, kazala je Nađa Lalović, načelnica za informisanje SICG-a.

Forum je godišnja aktivnost namijenjena edukaciji i umrežavanju mlađih brđana i brđanki regiona. Učesnici ovogodišnjeg Foruma imali su priliku da čuju nešto više o digitalnom marketingu, vezi sa novinarima, javnom nastupu, dizajnu, brendiranju kreiranju video materijala, kao i o marketingu u izviđaštvu, od Galeba Nikačevića (Hasci Jare), Vanje Kosović, Svetlane Mandić, Maše Mušikić i Nenada Jovanovskog. Pored njih, predavanja su držali i članovi organizacije, Milica Radonjić, Nađa Lalović, Sara Krpuljević, Martin Spaić, Miljan Vlahović i Jasna Milošević.

“Ovo je jedno veliko iskustvo koje nam svima može pomoći, kako u onom ,izviđačkom’ dijelu života, tako i u svakodnevnim životnim situacijama”, smatra Naser Hajrović iz BiH.

Kristina Perić iz Srbije istakla je da su događaji poput Foruma sjajni, jer “mladi ljudi iz različitih organizacija nesebično dijele svoja iskustva i znanja, i ono što su oni skontali iz svojih neuspjeha”.

“Velika smo zajednica u kojoj pomažemo jedni drugima i kroz neformalne razgovore i druženja na ovakvim događajima razmenjujemo ideje koje su od značaja za napredak nas kao pojedinaca, ali i naših organizacija”, kazala je Kristina.

Mila Mraković iz Crne Gore priznaje da je očekivala da će Forum biti samo druženje, a “pokazao se kao jako koristan za a nova saznanja o digitalnom marketingu”.

“Sve to zahvaljujući odličnim predavačima koji su nam do detalja objasnili sve o čemu su govorili. Takođe, bili su jako raspoloženi da odgovore na sva dodatna pitanja, što je svakako doprinijelo kvalitetu sadržaja radionica”, kazala je Mila.

Pored predavanja, organizovano je i tematsko veče gdje su se učesnici potrudili da stajlingom i muzikom, makar na kratko, vrate osamdesete. Upravo su ta tematska zabava, kao i radionica jednog od najboljih regionalnih podkastera, Galeba Nikačevića, ostavili najveći utisak na Bojana Stojanovskog iz Makedonije.

Posljednje veče, zamišljeno kao internacionalno, proteklo je u predstavljanju kuhinja zemalja učesnika Foruma.

Bonus video: