Šetalište u Krašičima grade za 735.000 eura

Investicija se već duže čeka i trebalo bi da postepeno riješi problem nelegalne gradnje i betonizacije obale u Krašićima...
203 pregleda 0 komentar(a)
Krašići, Foto: Siniša Luković
Krašići, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 01.11.2017. 16:16h

Ponuda kompanije “Artek“ iz Podgorice od 735.491 eura proglašena je najpovoljnijom na ponovljenom vrednovanju ponuda na tenderu za izgradnju prve faze lungo mare pješačke staze u Krašičima kod Tivta.

Ponude kompanija “Tošković“ iz Podgorice i “Yu Briv“ iz Kotora odbačene su kao neispravne.

To je epilog činjenice da je državna Komisja za javne nabavke poništila prvobitnu odluku tenderske komisije Opštine Tivat, koja je kao najpovoljniju izabrala ponudu kompanije "Toškovići".

Ta firma je za posao u Krašičima tražila 679.262 eura, ali se “Artek“ žalio i oborio prvobitnu odluku donesenu krajem avgusta.

Investiciju koja se već duže čeka i koja bi trebalo da postepeno riješi problem sa nelegalnom privatizacijom i betonizacijom obale u Krašićima, zajedno će realizovati Opština i “Morsko dobro“.

Riječ je o prvoj fazi izgradnje lungo mare staze u dužini od 400 metara.

Zahvaljujući kontroverznim rješenjima iz Državne studije lokacije „Krašići“ koju je naručila i donijela Vlada, na do tada uskom pojasu prirodne kamenite morske obale, ispod trase lokalnog puta za Rose, izgrađene su brojne luksuzne vile.

Riječ je o vilama crnogorskih, srpskih i ruskih biznismena i političara, među kojima i bivšeg ministra finansija, aktuelnog guvernera Centralne banke Radoja Žugića (DPS).

Najveći broj vlasnika je, nakon što su sagradili vile sa temeljima bukvalno u moru, napravio i privatne ponte.

Brojni vikendaši iz Krašića koji imaju kuće iznad trase lokalnog puta u više navrata su protestovali, jer su skoro potpuno ostali bez nekada javnih i svima dostupnih plaža.

Vikendaši su pred Ustavnim sudom pokrenuli i postupak ocjene ustavnosti i donošenja DSL „Krašići“ i postupka njenog donošenja, traživši da se u međuvremenu stavi moratorijum na primjenu tog planskog dokumenta.

Ustavni sud se nije izjasnio o inicijativi ni nakon više od godinu od podnošenja. Prema tenderskoj dokumentaciji koju je pripremila Direkcija za investicije Opštine Tivat, radovi u Krašićima će se obavljati na kopnu i u moru, do dubine od 2,5 metara, a rok za završetak je 90 dana od dana potpisivanja ugovora.

O razmjerama uzurpacije obale u Krašićima govori i podatak da će izvođač radova na prvoj trasi lungo mare pješačke staze morati da ukloni oko 3.300 kvadrata nelegalno napravljenih ponti i terasa, 324 kvadata nelegalnih stepeništa i 398 dužnih metara zidova koji zadiru u trasu javnog obalnog šetališta.

Za zgradu "Partizana" 340.000 eura

Opština Tivat raspisala je i tender vrijedan 340.000 eura za izbor izvođača radova na nastavku sanacije i rekonstrukcije objekta DTV “Partizan“ u Ulici Luke Tomanovića.

Ponude se primaju do 16. novembra, a nakon potpisivanja ugovora sa izvođačem, posao treba da se završi u roku od 90 dana.

Tako bi napokon trebalo da se okonča obnova i rekonstrukcija starog kamenog objekta – nekadašnjeg Sokolskog doma izgrađenog početkom 30-ih godina 20. vijeka.

U taj posao krenulo se još 2009. Prema projektu tivatske firme "Axum", zgrada će biti rekonstruisana u malu višenamjensku salu za koncerte, kabaree, manje pozorišne predstave...

Bonus video: