iz cgo saopšteno:

Počinje beransko izdanje Festivala UBRZAJ 2021, nastavljaju se projekcije filmova u Podgorici i Kotoru

Treći festivalski dan u Podgorici, u Crnogorskoj kinoteci, počinje u 17 časova sa dokumentarnim filmom "Autoportret", norveških autora Espena Valina, Margret Olin i Katje Hogset, koji daje portret umjetnika i portret smrtonosne bolesti

3340 pregleda 0 komentar(a)
Foto: CGO
Foto: CGO

Otvaranje beranskog izdanja u Centru za kulturu Berane, uz nastavak projekcija i pratećeg programa u Podgorici i Kotoru, obilježavaju treći dan Festivala UBRZAJ 2021, saopšteno je iz Centra za građansko obrazovanje (CGO).

U saopštenju se dodaje da treći festivalski dan u Podgorici, u Crnogorskoj kinoteci, počinje u 17 časova sa dokumentarnim filmom "Autoportret", norveških autora Espena Valina, Margret Olin i Katje Hogset, koji daje portret umjetnika i portret smrtonosne bolesti.

"Film prati Lene Mari Fosen, nadarenu fotografkinju koja je patila od teške anoreksije i dugo se skrivala od norveškog zdravstvenog sistema. Autoportret je film o moći umjetnosti, ali postavlja i važna pitanja o tome kakav je tretman potreban onome ko pati od ove bolesti. Dobitnik je nagrade za Najbolji dokumentarni film na Amanda Awards u Norveškoj, kao i nagrade publike za najbolji film na Biografilm festival u Italiji, kao i na festivalu u Krakovu", ističe se u saopštenju CGO koje potpisuje Milica Zindović, PR Crnogorskog festivala filma o ljudskim pravima UBRZAJ 2021.

Iz CGO su kazali da je ilm "Nespokojan", belgijskog reditelja Joakima Lafosea, na programu od 18.30, a donosi emotivnu i dirljivu priču o bipolarnosti i ljubavi, prateći odnos Leile i Damiena.

"Film je pokupio brojne nominacije na evropskim i svjetskim festivalima, poput Nominacije za Palme d’Or na Kanskom festivalu, kao i Nominaciju za najbolji film na Indijskom međunarodnom filmskom festivalu", rekli su iz CGO.

Iz te nevladine organizacije (NVO) su rekli da nakon projekcije, u okviru panel diskusije "OSI između sposobnosti i barijera u Crnoj Gori – probijanje stigme", sa Sanjom Zindović, projektnom koordinatorkom u UNDP, Marinom Vujačić, izvršnom direktorkom Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore (UMHCG), Nikolom Ljucom, rediteljem iz Beograda, i Vojinom Ćetkovićem, bipolarnom osobom, uz osvrt na film i izazove onih koji se sa ovom bolešću suočavaju u Crnoj Gori, razgovor će voditi Željka Ćetković, koordinatorka programa Aktivno građanstvo u CGO-u.

Zatim slijedi "Razlog zbog koga skačem", autora Džerija Rotvela, u 21 čas.

"Ovaj fantastičan dokumentarac nas uvodi u svijet autizma na nevjerovatan i duboko emotivan način, filmskim uranjanjem i istraživanjem različitosti naših nervnih sistema kroz iskustva nijemih i autističnih ljudi širom svijeta. Ako neko ne umije da priča, ne znači da nema šta i da kaže, jrdna je od ključnih poruka ovog filma. Ovo ostvarenje je dobilo nagradu za Najbolji dokumentarni film na Denverskom filmskom festivalu, kao i Nagradu publike za dokumentarni film na Sundance festival u SAD, posebno priznanje za najbolji dokumentarni film na Valjadolidskom međunarodnom filmskom festivalu, kao i brojne druge nagrade", piše u saopštenju.

Iz CGO su naveli da se beransko izdanje Festivala UBRZAJ 2021 otvara u 18 časova, u Centru za kulturu Berane, projekcijom filma "Novo jevanđelje", švajcarskog reditelja Mila Raua.

"Nakon toga, u 20 časova slijedi projekcija filma "Tereza 37", hrvatskog reditelja Danila Šerbedžije. Na repertoaru posljednjeg festivalskog dana u Kotoru, u kino "Boka", su filmovi "Nespokojan" i dobitnik kanskog Grand Prix "Kupe br. 6". Ulaz na sve filmske projekcije je besplatan, uz poštovanje aktuelnih epidemioloških mjera", rekli su iz CGO.

Oz te NVO navode i da su ovogodišnje izdanje Festivala podržali Ministarstvo ekonomskog razvoja Crne Gore, Ambasada Finske u Beogradu, UNDP u okviru projekta Reforma nacionalnog sistema procjene invaliditeta, Opština Berane i Opština Kotor.

"Partneri su BELDOCS, Sarajevo Film Festival i Crnogorska kinoteka. Medijski sponzori su javni servis Radio-televizija Crne Gore (RTCG), sa portalom RTCG.me, zatim nezavisni dnevnik, Portal i televizija Vijesti, Radio Berane i Radio Kotor, kao i portal CdM. Takođe, ovogodišnji medijski partneri su i televizije Gradska TV, Nova M i Prva, radijske stanice Antena M i Gradski radio, dnevni listovi Pobjeda i Dnevne novine, kao i portal Dnevnih novina i Antene M", zaključuje se u saopštenju.