Šta vi kažete: Da li postoji rješenje za život bez duvanskog dima?

Važno je biti informisan o svim rješenjima protiv duvanskog dima

13336 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Koliko je duvanski dim štetan i neprijatan ne samo za pušače nego i njihovu okolinu najbolje znaju oni koji su se ove štetne navike zauvijek riješili. Štetnosti pušenja svjesni su i sami pušači, međutim pojedinci se iz različitih motiva do danas ipak ne odriču ove loše navike. Prva i najbolja opcija jeste odreći se duvana i nikotina, istog časa i bez odlaganja. Posljednjih godina otvara se prostor i za javne diskusije o manje štetnim opcijama, koje takođe nisu bez rizika jer oslobađaju nikotin, ali predstavljaju bolji izbor u poređenju sa nastavkom pušenja cigareta. Kod ovih alternativa nema sagorijevanja niti duvanskog dima, za koji se zna da je među glavnim uzročnicima bolesti povezanih s pušenjem. Do ovog rješenja došla su savremena naučna istraživanja.

Prednosti alternativa pušenju cigareta

Najpoznatiji takav uređaj je IQOS, koji zagrijava duvan umjesto da ga sagorijeva, čime se eliminiše duvanski dim, kao i proces sagorijevanja koji inače nastaje paljenjem cigarete. Glavna razlika između cigareta i alternativa koje zagrijavaju duvan jeste upravo u sagorijevanju, čijom eliminacijom ovaj uređaj oslobađa 95% manje štetnih sastojaka u poređenju sa cigaretama, iako ni njegovo korišćenje nije bez rizika. Takođe, važno je razumjeti razliku između IQOS-a i elektronskih cigareta koje zagrijavaju nikotinsku tečnost, dok uređaj za zagrijavanje oslobađa nikotin iz patrona pravog duvana.

Pixabay
foto: Pixabay

Štetne materije u cigaretama koje ova alternativa nema

Prilikom sagorijevanja cigarete nastaju ugljen monoksid i katran, koji se godinama taloži u organizmu i dugoročno stvara razne tegobe. S obzirom da IQOS ne sagorijeva već zagrijava duvan, stvara daleko manji procenat ugljen monoksida, čak do 98% ali i znatno niži nivoi drugih štetnih sastojaka u poređenju sa cigaretama. To nužno ne znači i smanjenje rizika od 98% i zato treba istaći da nije proizvod bez rizika, te da oslobađa nikotin koji izaziva zavisnost.

Kako se najefikasnije riješiti duvanskog dima

Gašenjem cigarete. Prestanak konzumiranja bilo kog proizvoda na bazi duvana i nikotina je najbolje rješenje. Drugo rješenje može biti informisanje o manje štetnim alternativama koje mogu biti samo dio rješenja za oslobađanje štetnih materija iz duvanskog dima.