Regionalna premijera filma "Mašina za život" na festivalu UBRZAJ 2021

"Ovaj dugometražni dokumentarni film o maštovitim i materijalnim procesima izgradnje nečije utopije vodi nas u futurističku prijestonicu Braziliju, kombinujući čas istorije sa snimcima raznolikog, ponekad kontradiktornog stanovništva glavnog grada Brazila"

2134 pregleda 0 komentar(a)
Foto: CGO
Foto: CGO

Regionalna premijera američko-brazilskog filma "Mašina za život", reditelja Jonija Goldstajna i Meredit Zilke, a čija je koscenaristkinja Bojana Radulović, crnogorska producentkinja i umjetnica, daje pečat četvrtom danu Crnogorskog festivala filma o ljudskim pravima UBRZAJ 2021, saopšteno je danas iz Centra za građansko obrazovanje (CGO).

"Prva projekcija, u utorak, 14. decembar, počinje u 17 časova, a radi se o filmu "Novo jevanđelje", švajcarskog režisera Mila Raua, priči o novom jevanđelju za 21. vijek i pozivu na ustanak za pravedniji, solidarniji i humaniji svijet. Film je dobio Nagradu za najbolji dokumentarni film na Swiss Film Prize u Švajcarskoj. Ovaj hibridni film, koji ukazuje na prava migranata, predstavlja zanimljivu kombinaciju tematike, slika i muzike, što sve daje na snazi biblijskoj rekonstrukciji, i čini film dirljivim i uzbudljivim", ističe se u saopštenju CGO koje potpisuje Milica Zindović, PR Crnogorskog festivala filma o ljudskim pravima UBRZAJ 2021.

U saopštenju se dodaje da od 19 časova slijedi regionalna premijera filma "Mašina za život", za koji režiju potpisuju Joni Goldstajn i Meredit Zilke, a koscenaristkinja je crnogorska producentkinja i umjetnica Bojana Radulović, koja je i gošća UBRZAJ 2021.

"Ovaj dugometražni dokumentarni film o maštovitim i materijalnim procesima izgradnje nečije utopije vodi nas u futurističku prijestonicu Braziliju, kombinujući čas istorije sa snimcima raznolikog, ponekad kontradiktornog stanovništva glavnog grada Brazila. Mašina za život sakuplja vinjete i priče arhitekata i graditelja dok opisuju svoje idealne gradove, kako stvarne tako i transcendentne. Karakterističan po upečatljivim vizuelnim prikazima i snažnim, elektronskim zvučnim zapisom, prikazivan je na brojnim svjetskim festivalima, a kritičari ocjenjuju da nudi kompleksnu sliku života, poezije i mita smještenih naspram pozadine tehnološki naprednog grada Brazilije. Dobio je i Nagradu za izuzetnu montažu na Talgras međunarodnom filmskom festivalu u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD)", rekli su iz CGO.

Iz te nevladine organizacije (NVO) su kazali da četvrti dan Festivala UBRZAJ u Podgorici, u 20 časova i 30 minuta, završava se filmom "Mala Palestina, dnevnik opsade", režisera Abdalaha Al-Khatiba, priči o životu okruga Jarmuk u Siriji, skloništu najvećem palestinskom izbjegličkom kampu na svijetu od 1957. do 2018. godine.

"Između 2011. i 2015. godine, Abdalah Al-Khatib i njegovi prijatelji dokumentovali su svakodnevni život opkoljenih stanovnika, koji su odlučili da se suoče sa bombardovanjem, raseljavanjem i glađu okupljanjem, proučavanjem, muzikom, ljubavlju i radošću. Film je pokupio brojne nagrade na prestižnim svjetskim festivalima, poput Nagrade publike za najbolji film na Hamburg film festivalu, Nagrade za najbolji međunarodni dugometražni dokumentarni film na Guanajuato međunarodnom filmskom festivalu u Meksiku, zatim Specijalnu nagradu žirija na Sao Paulo međunarodnom filmskom festivalu u Brazilu, itd", naveli su iz CGO.

Saopšteno je i da istovremeno, posljednji festivalski dan UBRZAJ 2021 u Beranama obilježaju projekcije tri kratka filma u Gimnaziji "Panto Mališić" - "Sumrak", u režiji mađarskog autora Balinta Biraa, "Planiranje ljeta", rumunskog režisera Aleksandrua Mironeskua, i "Sa balkona", u režiji Grka Arisa Kaplanidisa.

"Takođe, u JU "Dnevni centar za djecu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju Berane" biće prikazan film "Razlog zbog koga skačem", autora Džeruja Rotvela.

"Ulaz na sve filmske projekcije je besplatan, uz poštovanje aktuelnih epidemioloških mjera. Ovogodišnje izdanje Festivala podržalo je Ministarstvo ekonomskog razvoja Crne Gore, Ambasada Finske u Beogradu, UNDP u okviru projekta Reforma nacionalnog sistema procjene invaliditeta, Opština Berane i Opština Kotor. Partneri su BELDOCS, Sarajevo Film Festival i Crnogorska kinoteka. Medijski partneri su javni servis Radio-televizija Crne Gore (RTCG), sa portalom RTCG.me, zatim nezavisni dnevnik, Portal i televizija Vijesti, Radio Berane i Radio Kotor, kao i portal CdM. Takođe, medijski su ove godine Festival UBRZAJ prepoznali i naši novi medijski partneri – televizije Gradska TV, Nova M i Prva, radijske stanice Antena M i Gradski radio, dnevni listovi Pobjeda i Dnevne novine, kao i portal Dnevnih novina i Antene M", zaključuje se u saopštenj CGO.

Bonus video: