Glavni grad i Ministarstvo potpisali sporazum: Saradnja u cilju unaprjeđenja položaja LGBT populacije

Kako su naveli, Skupština Glavnog grada usvojila je i Lokalni acioni plan za postizanje rodne ravnopravnosti za 2016 – 2017. godinu
3 komentar(a)
gej, LGBT, Foto: Shutterstock
gej, LGBT, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 01.11.2017. 14:06h

Glavni grad Podgorica i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava potpisali su Sporazum o saradnji čiji je cilj stvaranje uslova za unaprjeđenje položaja LGBT osoba na lokalnom nivou i izgradnja tolerantnog i podržavajućeg okruženja.

Kako je saopšteno iz PG Biroa, obaveza Glavnog grada je da uspostavi mehanizme u ostvarivanju prava i sloboda LGBT zajednice, a jedan od koraka ka realizaciji tog cilja je i izrada Predloga lokalnog akcionog plana za LGBT.

„Glavni grad će formirati Radnu grupu koja će imati za cilj da, kroz pripremu Predloga lokalnog akcionog plana za LGBT, kreira i uskladi aktivnosti lokalne samouprave sa potrebama LGBT zajednice i time doprinese poštovanju ljudskih prava i povećanju stepena društvenog prihvatanja u Glavnom gradu“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su, u postupku izrade Predloga plana, kao obavezni mehanizmi prethodnog konsultovanja, prikupljanje i obrađivanje predloga i sugestija članova nevladinih organizacija koja se bave pitanjima LGBT.

„Prioritetne oblasti koje su planirane da obuhvate Predlog lokalnog akcionog plana za LGBT su kultura, mediji, obrazovanje, ekonomija, bezbjednost i zdravlje“, kazali su iz PG Biroa.

Kako su naveli, Skupština Glavnog grada usvojila je i Lokalni acioni plan za postizanje rodne ravnopravnosti za 2016 – 2017. godinu.

„U cilju izrade Predloga novog lokalnog akcionog plana za postizanje rodne ravnopravnosti radi se i na formiranju radne grupe koju bi pored predstavnika Glavnog grada sačinjavali i predstavnici NVO sektora koji se bave ovom problematikom“, kaže se u saopštenju.

Cilj Radne grupe je da, kroz pripremu Predloga lokalnog akcionog plana za postizanje rodne ravnopravnosti, u Glavnom gradu kreira i uskladi aktivnosti lokalne samouprave poštujući principe rodne ravnopravnosti.

„Prioritetne oblasti koje su planirane da obuhvate Predlog lokalnog akcionog plana za postizanje rodne ravnopravnosti u Glavnom gradu su kultura, mediji, obrazovanje, ekonomija, zdravlje“, navodi se u saopštenju.

Bonus video: