(INFOGRAFIK) Kako građani ocijenjuju ministarstva: MFSS najbolje, MPLjMP najgore

“Očigledno da su u skorije vrijeme predstavljeni programi ministra (Milojka) Spajića dali ovako veliki skok u smislu ocjene”, kazala je direktorica CEDEM-a Milena Bešić na današnjoj pres konferenciji

20760 pregleda 6 komentar(a)
Sa predstavljanja istraživanja, Foto: PR Centar
Sa predstavljanja istraživanja, Foto: PR Centar

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja (MFSS) na čijem čelu je Milojko Spajić je najbolje ocijenjeno, a Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava (MPLjMP) kojim rukovodi ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović najgore, pokazuju rezultati drugog godišnjeg istraživanja Centra za demokratiju i ljudska prava (CEDEM) - "Političko javno mnjenje Crne Gore".

Sekulović je preuzeo poziciju rukovodioca MPLjMP nakon što je Vladimir Leposavić smijenjen sa funkcije ministra 17. juna.

“Očigledno da su u skorije vrijeme predstavljeni programi ministra (Milojka) Spajića dali ovako veliki skok u smislu ocjene”, kazala je direktorica CEDEM-a Milena Bešić na današnjoj pres konferenciji.

Istakla je da loše ocjene Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava mogu biti uzrokovane zato što taj resor dugo nema resornog ministra, te da su otvorena brojna pitanja iz oblasti ljudskih i manjinskih prava.

Da MFSS radi dobro ili uglavnom dobro smatra 45,9 odsto ispitanika. Ovo ministarstvo zabilježilo je porast od 15,6 odsto u odnosu na jun ove godine.

Ministarstvo ekonomskog razvoja (MER) na čijem čelu je Jakov Milatović je drugo sa 36,4 odsto, slijedi Ministarstvo zdravlja (MZD) na čelu sa Jelenom Borovinić Bojović sa 34,3, pa Ministarstvo odbrane (MO) kojim rukovodi Olivera Injac sa 31,6.

MER bilježi rast od 7,2 odsto u odnosu na jun ove godine, dok su MZD i MO bolje ocijenjeni za 0,7 i 2,9 odsto.

Rad Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija (MJUDDM) na čijem čelu je Tamara Srzentić pozitivno je ocijenilo 29 odsto ispitanika, a Ministarstva kapitalnih investicija (MKI) koje vodi Mladen Bojanić 28,7, što je porast za 1,7 i 1,8 odsto.

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) na čijem čelu je Sergej Sekulović dobilo je pozitivne ocjene od 20,9 odsto ispitanih, Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma (MEPPU) koje vodi Ratko Mitrović od 19,5, a Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivede (MPŠV) kojim rukovodi Aleksandar Stijović od 19,2.

MUP i MEPPU bilježe pad od oko 6 odsto, dok je MPŠV slabije ocijenjeno za 10,1 odsto u odnosu na jun ove godine.

Da Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) na čijem čelu je Đorđe Radulović radi dobro ili uglavnom dobro smatra 18,7 odsto ispitanika, a takvu ocjenu je Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta (MPNKS) koje vodi Vesna Bratić dalo 18,4 odsto ispitanika.

MVP je slabije ocijenjeno za 6,1 odsto u odnosu na jun, a MPNKS za čak 14,2 odsto.

Najgore je prošlo Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava (MPLjMP) čiji je rad sa dobro ili uglavnom dobro ocijenilo 16 odsto ispitanika. Rejting ovog ministarstva je gotovo prepolovljen i bilježi pad od 14,8 odsto u odnosu na jun ove godine.

Istraživanje je rađeno na reprezentativnom uzorku od 1.022 ispitanika od 1. do 12.decembra 2021.godine.

Bonus video: