Razmotriće mogućnost potpisivanja memoranduma o saradnji

Ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma upoznao ruskog ambasadora sa organizacijom i načinom rada Ministarstva i predočio mu projekte i oblasti od zajedničkog interesa

2727 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Ministarstvo
Foto: Ministarstvo

Ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratko Mitrović i ambasador Ruske Federacije u Crnoj Gori Vladislav Maslenikov održali su sastanak na kojem su razmijenili mišljenja i iskustva Crne Gore i Rusije u oblasti zaštite životne sredine, sa posebnim osvrtom na klimatske promjene, energiju i energetsku tranziciju.

Mitrović je, kako je saopšteno iz resora na čijem je čelu, Maslenikova upoznao sa organizacijom i načinom rada Ministarstva i predočio mu projekte i oblasti od zajedničkog interesa.

„Rusija ima 44 nacionalna parka i ogromno iskustvo u upravljanju istima koje bi nam bilo od velike koristi“, naveo je ministar.

Dodatno je istakao da je na inicijativu Ministarstva ekologije otpočeo projekat Solari 3000+ koji je "dao impuls energetskoj tranziciji u Crnoj Gori", a s obrzirom na veliko iskustvo, ali i ruske resurse u oblasti energije, naveo je, saradnju je moguće uspostaviti i na tom polju.

Učesnici sastanka su se, kako je saopšteno iz Ministarstva, s tim u vezi dogovorili da razmotre mogućnost potpisivanja memoranduma o saradnji.

Maslenikov je, dodaje se, istakao da su Crna Gora i Rusija istorijski povezane, te da je razmjena znanja i iskustava proces koji bi trebalo da se odvija neprekidno. Ambasador je, u svjetlu klimatskih promjena i energetske tranzicije, Mitroviću predočio da će Rusija težiti karbonskoj neutralnosti do 2060. godine i da ta zemlja veliku pažnju i značaj posvećuje svojim šumama.

Bonus video: