Katnić: Hvala Demokratama što su spriječili izbor političkog Tužilačkog savjeta

Katnić je ponovio da je u proteklih godinu SDT trpjelo pritiske, navodeći primjere izjava potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića, koji na konferenciji sjedi pored njega

62564 pregleda 53 komentar(a)
Sa konferencije, Foto: Savo Prelević
Sa konferencije, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 15.12.2021. 15:11h

Glavni specijalni tužilac (GST Milivoje Katnić rekao je da je moto njegove prezentacije "I u gori istinu zbori", što je rekao Veljko Vlahović, ali i citat Sule Radovog "Ne može čovjek griješiti ako istinu reče".

On je na drugom dijelu konferencije "Nacionalni dijalog o otpornosti na organizovani kriminal u Crnoj Gori" koju su organizovali GI TOC i Društvo profesionalnih novinara Crne Gore predstavio rezultate rada Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) od formiranja do danas.

"Za period od 3. jula 2015. godine do 10. novembra tekuće godine, SDT je donijelo naredbu o sprovođenju istrage protiv 1.291 osobe i 308 pravnih lica. Za krivična djela organizovanog kriminala podignute su 73 optužnice protiv 532 osobe i 31 pravnog lica", istakao je Katnić.

On je rekao da je za krivična djela visoke korupcije podignuto 56 optužnica, od čega je jedan optužni predlog, protiv 206 fizičkih i 25 pravnih lica.

"Kao i stotinu puta do sada želim raspršiti ta uvjerenja ili negativne percepcije, koje se po nekakvom čudnom principu ponavljaju - da država ima skrivenu vezu sa kriminalnim strukturama, a posebno se pominje ovaj kavački klan", rekao je on i naveo koliko je optužnica podignuto protiv tog klana i članova te kriminalne grupe.

Kazao je da su za "krivična djela visoke korupcije procesuirana izabrana i imenovana lica, kojima smo svi vjerovali u određenom trenutku - njih 206 i da se ne može govoriti o selektivnosti".

"S obzirom da je moj dragi kolega Radulović (Veselin, advokat) iznosio da mi oduzimamo neke koka-kole, iznijeću šta i koliko imovine smo oduzeli ili blokirali", rekao je Katnić iznoseći koliko je imovine oduzeto.

"Trajno je oduzeto više od 41 milion eura i vraćeno državi", kazao je Katnić.

Katnić je ponovio da je u proteklih godinu SDT trpjelo pritiske, navodeći primjere izjava potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića, koji na konferenciji sjedi pored njega.

Zahvalio je Demokrataskoj Crnoj Gori što su spriječili izbor "političkog Tužilačkog savjeta".

"To bi ustvari bio advokatski savjet, a ne tužilački", rekao je Katnić.

Katnić je kazao da bi Abazović njega makao sa pozicije da bi doveo nekoga ko će uraditi neki veliki slučaj, a da ne vidi velike slučajeve koje su oni radili, nabrajajući slučajeve Svetozara Marovića, Dragana Kovačevića, Miomira V. Mugoše, Duška Kneževića...

"Da ne zaboravimo i ministra poljoprivrede, i da vidimo može li se ovo nazvati rezultatom", rekao je Katnić.

Učesnicima konferencije pokazao je fotografije prostorija u kojima rade specijalni tužioci, koji nemaju prostora ni da arhiviraju dokumentaciju.

"Na današnji dan pred Višim sudom u Podgorici se vode postupci po optužnicima SDT-a u 95 predmeta", kazao je on.

Abazović: Slušajući specijalnog tužioca ne znam što smo se okupili

Nakon Katnićevog izlaganja, direktor Medijske asocijacije jugoistočne Evrope Vuk Maraš, pitao je Abazovića kako izvršna vlast vidi ove rezultate i da li vide i drugu stranu medalje - da su i Marović i Knežević pobjegli...

"Slušajući specijalnog tužioca ne znam što smo se okupili, jer ovdje ne da ima pravde, ali sve je stvar percepcije. Kada je riječ o borbi protiv organizovanog kriminala mislim da se u poslednjoj godini uradilo više nego u proteklih deset godina", rekao je Abazović.

Kazao je da je desetkovan kavački klan, a potom, pohvaljući tužilaštvo, podsjetio na odluke sudija za istragu da ne pošalje u pritvor pripadnike tog klana ili Krstoviće, uhapšene zbog šverca 1,4 tone kokaina.

"I protiv škaljaraskog klana su podignute krivične prijave", rekao je on nabrajajući i ostale aktivnosti koje su sprovedene u posljednjih godinu.

Najavio je akciju usmjerenu na nelegalne koncesionare šuma.

"Više nema onog javašluka, i nijedan kriminalac ne može da se osjeća sigurno", rekao je on.

Kazao je da je statistika koju je Katnić sproveo tačna, ali da je percepcija javnosti drugačija.

"Zato što je Milvioje Katnić, kad je stupio na dužnost, i nakon slučaja Marović dobio naklonost cijele Crne Gore, a poslije državnog udara sve je stalo", rekao je Abazović.

Kazao je da Duško Knežević nije mogao sam da uzima Meljine i sve ostalo, ali i da se prisluškivanje novinara svelo na bivšeg direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Dejana Peruničića.

"Pa nije valjda Peruničić to sam radio iz neke svoje voajerske sklonosti", kazao je Abazović.

"Sto puta sam pohvalio SDT kada to zaslužuju i danas pohvaljujem hapšenje osumnjičenih da su učestvovali u ranjavanju cijenjene novinarke Olivere Lakić", rekao je Abazović.

Zaključio je da u ranijem periodu nije postojala volja za obračun sa organizovanim kriminalom, a da i sada djelimično ne postoji.

"Prostorije u kojima rade tužioci su katastrofalne, radni ambijent je težak, država nije obraćala pažnju na njih, nije im sve isplaćivano. Mislim da bi naredne godine, država koja iskreno želi da se bori protiv kriminala, morala da ih podrži", rekao je on.

Abazović je rekao da je mnogo korektno što je Katnić potvrdio činjenicu da zbog Demokratske Crne Gore "nemamo Tužilački savjet".

"Hvala Demokratskoj Crnoj Gori, tako treba, sve treba držati nefunkcionalno i u VD stanju, tako se stvara propast", kazao je Abazović.

Dodao je da misli da SDT treba da se promjeni, ali da je protiv ukidanja tog tužilaštva.

"Ne možemo da imamo Tužilaćki savjet u kom će svaki tužilac da ima ocjenu 5... Treba da imamo TS koji će stvarno da ih ocjenjuje, nekome da 'žuti karton'... Dok god je gospodin Katnić na mjestu na kojem jeste, a ako se budu pitali njegovi prijatelji iz Demokrata on će tu ostati dugo, imaće punu podršku za stvari koje bude radio na neadekvatan način i kritiku u suprotnom", rekao je Abazović.

Poručio je da svi moraju biti spremni da prihvate i kritiku i pohvalu.

"Ako rezultata bude, a nije da ih nije bilo u ovoj godini imačete punu podršku. Ako i dalje budete htjeli da neke situacije elegantno izbjegnete, uzmete neki slučaj da ga stavite u fioku da se ne bi ništa radilo, morate biti spremni na kritiku. Ovo je naša država, svih nas zajedno, i ne može nijedan tužilac, nijedan sudija, političar, predsjednik države, Vlade, potrpedsjednik da je drži u kavezu... Svi smo podložni kontroli", kazao je on.

Brđanin: Za razliku od javnosti, ili politike, moramo uvijek imati u vidu prezumpciju nevinosti

Direktor Uprave policije (UP) Zoran Brđanin je rekao da policija neće imati i da nema nikakvu toleranciju na bilo kakav oblik kršenja zakona.

"Za razliku od javnosti, ili politike, moramo uvijek imati u vidu prezumpciju nevinosti", rekao je on.

Kazao je da nije uvijek lako otkriti, dokazati i procesuirati određene slučajeve.

Rekao je da je pri kraju izrada nove Procejene od teškog i organizovanog kriminala, i najavio da će u narednom periodu u saradnji sa tužilaštvom intezivirati pokretanje finansijskih istraga.

Brđanin je pohvalio saradnju sa novoformiranom Komisijom za praćenje istraga napada na novinare i imovinu medija, dodajući da i na tom polju već postoje određeni pomaci.

Katnić: Abazović se, izgleda, vraća u tabor

Katnić je rekao da kao građanin, vidi da Abazović u "proteklih godinu dana nije bio u taboru koji svakom građaninu garantuje pravo, čast i slobodu, ali da se izgleda vraća u taj tabor."

Dodao je da je jasno da njih dvojica, ako tužilac i potpredsjednik imaju različita viđenja", rekao je Katnić, odgovarajući Abazoviću.

Kazao je i da bi Abazović odmah uhapsio V.M. (Vericu Maraš) ali da tužilaštvo prvo mora da prikupi dokaze.

Kazao je i da Kneževiću nije moguće dati status svjedoka saradnika, jer je osumnjičen da je šef kriminalne grupe.

Maraš je čestitao na akciji hapšenja osumnjičenih za ranjavanje novinarke Olivere Lakić i pitao kako se novinaru mogu osjećati sigurno.

Abazović je odgovorio nikako, jer 20 godina nemamo riješeno ubistvo Duška Jovanovića.

"Nema dokaza ako nećete da ih nađete, ima ako hoćete i za V.M. i za B.J.", rekao je Abazović.

On je odgovarao na pitanja da li se novinari mogu osjećati sigurno ako je jedan od osumnjičenih pripadnik Uprave policije koji je bio zadužen za bezbejdnost penzionisane predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice.

"Ima dokaza, nema volje. I ako sam ja na braniku građanske Crne Gore, to ne znači da će se DPS vratiti. Kriminalcima nema više mjesta u Vladi Crne Gore. Ni nacionalistima, ako bude želejla da ide ka Evropskoj uniji", kazao je on.

Rekao je da to važi za Cetinje i za slučaj ranjavanja Lakić i za ubistvo Jovanovića.

"Koja Uprava policije, crna Uprave polciije, pa ti ljudi, neki od njih su milioneri i milijarderi. Da im nije neko pokucao na vrata? Nnjihova djeca idu na žurke kriminalaca i bezbejdnosno interesantih lica... Dakle, ima dokaza, volje nema", kazao je Abazović.

Radulović: Katnić da ne prijeti novinarima

Predsjednica Društva profesionalnih novinara Mila Radulović pozvala je Katnića da "ne prijeti novinarima" već da, ukoliko ima onih u redovima medija, da ih procesuira.

Katnić je, odgovarajući predsjednici Socijaldemokrata Snežani Jonici, rekao da je ranije kazao da će ruka pravde zakucati na svačija vrata, a ne da je zakucala.

Odgovorio je Radulovićevoj da nije prijetio novinarima, i da mu je žao ako je ona njegovu prezentaciju tako shvatila.

"Ovo tužilaštvo, ne nijedno drugo, je na braniku. Nema danas onih smrti i padanja po Crnoj Gori, ko god misli drugačije, nemam ništa protiv toga", kazao je Katnić.

Dodao je da je SDT zaštitilo novinare proaktivnim radom.

Katnić je rekao da se nikome, pa ni policajcu koji je uhapšen zbog sumnje da je učestvovao u ranjavanju Olivere Lakić, ne treba stavljati na teret ništa dok se ne dokaže: "Je li on bio član neke kriminalne grupe i imao druge zadatke ili prema Oliveri Lakić, to ćemo utvrditi", kazao je.

O Đukanoviću

Odgovarajući Vijestima na pitanja u koliko predmeta SDT postupa protiv predsjednika države Mila Đukanovića, kazao je da je on građanin kao i svaki drugi: "Protiv njega su, kao što vidite formirana 32 predmeta, 27 je odbačeno, četiri u izviđaju, jedan ustupljen na nadležnost. Od ovih koji su u izviđaju, dva su na našu inicijativu", rekao je Katnić.

Martinovićeva izjava "fašistička"

Katnić je, odgovarajući na današnju izjavu poslanika Demokratske Crne Gore Vladimira Martinovića, kazao da je ona fašistička.

"On aludira da sam se ja nešto dogovorio sa potpredsjednikom Abazovićem. Nisam, vi ste svjedoci danas kako smo se odnosili jedan prema drugom", kazao je on.

Ističući da je neko pomenuo Veljka Belivuka, Katnić je kazao da je on praćen u Crnoj Gori, dodajući da su dva časna policajca dovedena u vezu sa njim, bez ikakvih dokaza. Pitao je da li je svima jasno da je Belivuk ubijen u Crnoj Gori, da bi Crna Gora bila "u crno zavijena" zbog osveta.

Rekao je da prethodna vlast nije kontrolisala SDT.

Kazao je da je Martinović mladi čovjek kog nikada nije sreo, i da je afirmativno govorio o Demokratama koji su sa venecijancima donijeli odluku o TS.

Brđanin: Kriminal nije jači od države

Odgovarajući Jonici, Brđanin je rekao da ne želi da komentariše tuđe izjave, ali da bi želio svima da dokaže i pokaže da kriminal nije jači od države.

Odgovarajući "Vijestima", Brđanin je rekao da je u proteklih godinu protiv 34 policijska službenika pokrenut postupak i da i UP dijeli sudbinu društva.

"Imamo uspostavljene mehanizme kontrole", rekao je on odgovarajući kada će policija da očisti svoje redove od kriminalaca.

Bonus video: