Riziku od požara pristupiti organizovano i sistemski

Bešović istakao da je jedna od važnih aktivnosti u budućem radu procjena kapaciteta upravljanja rizikom od šumskih požara u Crnoj Gori.

1983 pregleda 0 komentar(a)
Foto: MUP
Foto: MUP

Požari su veoma čest hazard u Crnoj Gori i riziku od požara mora se pristupiti na organizovan i sistemski način, kazao je vršilac dužnosti generalnog direktora Direktorata za zaštitu i spašavanje Miodrag Bešović.

Istakao je da je jedna od važnih aktivnosti u budućem radu procjena kapaciteta upravljanja rizikom od šumskih požara u Crnoj Gori.

U prostorijama Direktorata za zaštitu i spašavanje MUP-a 14. decembra održan je sastanak u vezi sa procjenom kapaciteta upravljanja rizikom od šumskih požara, na kojem su, pored predstavnika Direktorata, učestvovali i predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Uprave za šume, Nacionalnih parkova i Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju.

Bešović je, kako je saopšteno iz MUP-a, izrazio zadovoljstvo što na sastanku učestvuju predstavnici svih relevantnih institucija na nacionalnom nivou, koje su uključene u aktivnosti prevencije, pripremljenosti i odgovora na šumske požare. Uputio je i zahvalnost predstavnicima Konzorcijuma programa na podršci i radu na unaprjeđenju sistema zaštite i spašavanja od požara.

Cilj sastanka bio je, navode iz MUP-a, da se sa ekspertima iz italijanske istraživačke fondacije za praćenje stanja životne sredine (CIMA) razgovara o institucionalnom i pravnom okviru za prevenciju, pripremljenost i reagovanje na šumske požare, kao i razmijene iskustava o metodologijama za procjenu rizika od šumskih požara na nacionalnom i lokalnom nivou.

"Sastanak je pokazao spremnost svih učesnika da jačaju saradnju i rade zajedno na pripremi procedura i kreiranju alata za smanjenje rizika od šumskih požara u Crnoj Gori. Takođe, sastanak je omogućio da se identifikuju izazovi za poboljšanje efikasnosti mapiranja rizika od šumskih požara u Crnoj Gori", navodi se u saopštenju.

Iz MUP-a su kazali da će se u narednim mjesecima raditi na izradi tehničkih smjernica za upravljanje rizikom od šumskih požara na različitim nivoima.

Sastanak predstavlja aktivnost u okviru Višekorisničkog IPA programa koji se odnosi na zaštitu od poplava i upravljanje rizikom od šumskih požara – IPA FF. Cilj programa je jačanje regionalne saradnje i razmjena najboljih praksi iz oblasti zaštite od poplava i šumskih požara, podrška u usklađivanju nacionalnog zakonodavstva sa pravnom tekovinom EU i pomoć u dostizanju standarda i praksi EU u oblasti zaštite i spašavanja.

Program je počeo sa realizacijom 15. novembra 2020. i trajaće 36 mjeseci, a Crna Gora je korisnica programa zajedno sa ostalim zemljama Zapadnog Balkana i Turskom. Konzorcijum koji implementira program čine: Odsjek za civilnu zaštitu Republike Italije (DPC) – vodeći partner, Uprava Republike Slovenije za civilnu zaštitu i humanitarnu pomoć (URSZR), švedska Agencija za vanredne situacije (MSB), Generalni inspektorat za vanredne situacije MUP-a Rumunije (IGSU), Vatrogasno-spasilačka brigada Moravsko-šleskog regiona (FRB-MSR), APELL Nacionalni centar za upravljanje katastrofama iz Rumunije i italijanska istraživačka fondacija za praćenje stanja životne sredine (CIMA Research Foundation). Ukupan budžet programa je pet miliona eura.

Bonus video: